6 entry daha
  • müsadenizle ben biraz gömeceğim. daha doğrusu bence eksiklerini sıralayacağım. bir kere 1982'de yaşanan(krizin patlaması), dönemin bankerler krizini perdeye taşıması açısından çok nadide bir film, değerli. zeki ökten her zamanki gibi, iyi bir yönetmenlik sergilemiş. filmde gerçekten de bir düttürü dünya havası, griliği, kasveti ve mesaj tadı var. lakin filmde özellikle senaryo ve oyunculuk olarak eksikler var bence.

    en önemlisi senaryo. senaryo bana adeta fantastik yazılmış, konuyu hiç de içeriden bilmeden kaleme alınmış gibi geliyor. adeta ısmarlama yazılmış hissine kapıldım. bir kere filmin her şeyi olan kamil bey karakteri oldukça sallantıdadır. memuriyet hayatı boyunca 22 adet takdirname almış 31 senelik devlet memurudur. bu karakter yeşilçam'ın esasen gedikli karakterlerinden de birisidir. lakin kamil bey hikaye içinde çizilen bu muhafazakar/namuslu, risk almayı sevmeyen profilden aniden ve çok çabuk vazgeçerek hemen "bankerci" oluverir. yine bu geçiş sonrası kamil bey, ilk faiz payları ile hemen hayalinde dahi olmayan kocaman bir apartman dairesine çıkar ve birden "beyefendi kamil bey" olma zevkine varır. üstelik daha dün adeta bir gecekonduda sürünülürken, eve temizlikçi/gündelikçi çağırma lümpenliğine de iki ayda erişiverir. bu bağlamda kamil bey hiç de gerçek bir karakter değildir. değişime direnç göstermez, mecburiyetten gelen değişime de muhafazakar değil adeta acıkmış bir tepki verir. kamil bey bana göre kendisi memur emeklisi ama gözü yükseklerde bir tipoloji ile karakterize edilmeliydi. yaptığı her şey bu kimliğe uygundu çünkü.

    oyunculuk açısından da genco erkal'ı öyle çok da başarılı bulamadım. filmdeki muhteşem oyunculuk bence kocası hapisteki büyük kız rolüdür.

    filmin bir zayıf yanını da müzikleri gibi gördüm. adeta kurtuluş savaşı belgeseli müzikleri. bu filme gitmemiş kanısındayım.

    neticede film benden 6/10 ancak alır. yönetmen iyiliğinden o da. öte yandan özel bir yere de ısrarla koyarım. birincisi kaç filmde genco erkal izleyebilirsin ki? ikincisi ise anlattığı toplumsal hikayede yapılmış tek tabanca film olması önemlidir bildiğim kadarı ile.

    unutulmasın bankerler faciası 1980'ler başında en az 500.000 kişiyi etkilemiş, oldukça köklü bir krizdir. üstelik devletin 200.000 liraya kadar kaptırılan paraları geri ödemesi de bu krizi ayrıca özellikli kılar. bu konuda çeşitli yönleri ile çok daha fazla sayıda film yapılmasını bekleyebilirdiniz. yapılmadı.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap