3 entry daha
  • avrupa güney gözlemevi eso’nun şili’nin atacama çölü’nde kurmakta olduğu avrupa aşırı büyük teleskobu (e-elt).

    dünya’dan gökyüzünü izleyen en büyük göz olacak 2.700 ton ağırlığındaki bu teleskobun 74 metre yüksekliğindeki kubbesinin yapımına yeni başlanmış ve önümüzdeki 10 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

    e-elt, 39 metre çapındaki muazzam aynasıyla kızılötesi ölçüm yapması için tasarlandı. bu, tüm mevcut teleskopların aynalarından daha güçlü ve daha büyük. evrenin uzak bölgelerine odaklanarak ilk galaksilerden yayılan ışığı tespit edecek. ama bilimsel hedefleri arasında süper ağır karadeliklerin, karanlık madde ve karanlık enerjinin araştırılması da var.

    e-elt 40 metrelik çapıyla mevcut teleskoplara oranla 15 kat daha fazla ışık toplayabilme ve çok keskin bir görüntü elde etme özelliğine sahip olacak.böylece diğer yıldızların yörüngesindeki gezegenleri detaylarıyla gözlemleyebilir hale gelecek, orada hayat olup olmadığını bileceğiz. mevcut teleskoplar yaşam ihtimali barındıran gezegenleri tespit edebiliyor olsalar da gökbilimcilerin bu gezegenlerin yapısı ve atmosferi gibi bilgileri elde etmeleri pek kolay olmuyor. çünkü görüntü netlikleri istenilen kalitede değil ve bu yüzden onları yıldızlarının çok yakınında görüyoruz. e-elt’nin sunacağı görüntü netliği bu gezegenlerin ayrıntılarıyla incelenebilmesini sağlayacak. yani yapımı tamamlandığında, teleskoptan elde edilen bir gezegen fotoğrafına bakarak mevsimsel yüzey renklerinin değişimini bile görmek mümkün olacakmış. bu gibi bilgiler, bilim insanlarının o gezegende bitki örtüsü olup olmadığını tespit etmesini sağlıyor. ve eğer varsa aradığımız o yaşam dolu gezegeni bulacağız demektir.

    edit: düzeltme.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap