6 entry daha
  • izmir suikastı davasında 1926'da asılarak idam edilen ismail canbulat/canpolat ittihat ve terakki'nin ve sonrasında kurulan teceddüt fırkası'nın en önemli simalarından. öyle ki daha itc yokken talat paşa önderliğinde 1906'da "hürriyet aşkıyla yanıp tutuşan" on kişi tarafından kurulan osmanlı hürriyet cemiyeti'nin kurucularından biri. zaten talat öldürülene kadar devam eden büyük bir dostlukları var. bu nedenledir ki talat en önemli işlerini hep canbulat aracılığıyla yerine getiriyor ve emniyet istihbarat müdürlüğü, emniyet umum müdürlüğü, dahili vekilliği (bu görevi 2 ay gibi az bir sürede noktalanıyor gerçi) gibi en kritik en alengirli mevkilere hep sırdaşını atıyor.

    mustafa kemal'le dostlukları ise taa selanik'e, 1908'e dayanıyor. mustafa kemal o zamanlar henüz bir yüzbaşı (kolağası). fakat gel gör ki anadolu'ya ve milli mücadeleye katılan ekipte yer almaz canbolat; daha doğrusu alamaz. çünkü "zülum yapılmasına göz yummuş olma" suçlamasıyla 30 ocak 1919'da tutuklanarak malta'ya sürgüne yollanmıştır. sürgünün bitmesini müteakiben talat paşa da öldürüldüğünden enver paşa ile yakınlaşarak mustafa kemal'e katılmak isterler; ama sarı bu eski tayfayla selamı sabahı kesmiştir çoktan (bkz: #76223676)
    mütareke döneminde mustafa kemal'in en güvendiği üç adamdan biri olan ve hatta mustafa kemal'in 1918'de önerdiği kabinede kendisine yer verecek* kadar önemsediği canbulat, devrimler kendi çocuklarını yer lafını asılarak deneyimleyenlerden olmuş.

    * sina akşin, istanbul hükümetleri ve milli mücadele mutlakiyete dönüş (1918-1919) cilt 1, istanbul: iş bankası yayınları, 1998, .73.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap