8 entry daha
  • okuyalım o zaman:

    "pesin ve kesin yargılara karşı
    ben ağır anlayışlı, biraz da elle tutulur, olağan şeylerden yanayımdır. onun için de eskilerin şu dedikleri bana dokunmaz:
    insanlar anlamadıklarına daha çok inanırlar.
    insan kafası öyledir ki kendisine karanlık gelene daha kolay inanır.
    biliyorum kızıyorlar bana; şüphe etmemi yasaklıyor, şüphe edersem ağır küfürler savuruyorlar. inandırmanın yeni bir yolu da bu. ama, tanrıya şükür, benim inancım yumrukla değiştirilecek cinsten değildir. görüşlerini yanlış olmakla suçlayanlara çatsınlar. ben görüşlerini sadece anlaşılması zor ve cüretli olmakla suçluyorum. karşı görüşü ise, onlar kadar azgınlığa varmadan ben de tutmuyorum.
    olabilir desinler, ama olur demesinler.
    düşüncelerini kafa tutarak, buyruklar vererek ortaya koyanlar akıldan yana güçsüz olduklarını belli ediyorlar.(kitap 3 bölüm 11 denemeler)"

    bilmediğini söyleme
    "dünyadaki birçok kötülükler, daha cüretle söyleyelim, dünyanın bütün kötülükleri, bizi bilgisizliğimizi açığa vurmaktan kaçınmaya, reddedemediğimiz şeyi kabul etmeye alıştırmalarından geliyor. her şeyden bilgiçce ve kesinlikle söz ediyoruz. roma'da bir adet varmış: bir tanığın gözleriyle gördüğünü söylediği ve bir yargıcın en kesin bilgiyle ortaya koyduğu şeyden bile, bana öyle geliyor ki, diye söz edilirmiş. olabilecek şeyleri bana hiç şaşmazmış gibi yutturmaya kalktıkları zaman o şeylere karşı nefret uyandırıyorlar bende. önerilerimizin, küstahlığını yumuşatan şu sözleri severim ben: olabilir ki, kimi yerde, kimisi, derler ki, sanırım benzeri sözleri.
    çocukları eğitecek olsam, kestirip atarca değil şöyle sorarca karşılık vermeye alıştırırdım onları: ne demek bu? bundan anlamam, olabilir, doğru mu? on yaşında bilginler gibi konuşacaklarına altmış yaşında öğrenci gibi kalsınlar. bilgisizlikten kurtulmak isteyenin onu açığa vurması gerekir. iris, thaumantis’in (aydınlık şaşkınlığın) kızıdır. şaşma bütün filozofinin temeli, soruşturma gelişmesi, bilgisizlik son aşamasıdır. bilgisizliğin öylesi vardır ki yücelik ve cömertlikten yana bilimden aşağı kalmaz; o bilgisizliği kavramak için de bilimi kavramak için gerektiği kadar bilim ister.(kitap 3 bölüm 2 denemeler)"

    hiçbir düşünce birbirini tam olarak reddetmez.

    sarı + mavi = yeşil.
    kırmızı + mavi = mor.

    mavi dururken sarı ve kırmızı üzerinden tartışma yaratmayın amınakoduğumun egoistleri. bu araf iyidir. faydalıdır.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap