5 entry daha
  • turkiye'de guzel isler yapilmaya gorsun, hemen desteksiz elestiriler, karalamadan oteye gidemeyen taslara maruz kalir. odtu teknokent de bunlardan nasibini almis bir kurumdur. maalesef bu durum simdiye kadar hic degismedi. bunun kanimca en buyuk sebebi insanlarin turkiye'de duzgun bir is, saglikli, akillica bir girisim yapilacagina olan inanc ve guvenlerinin kaybolmasidir. bunun en buyuk sebebi ise turkiye'nin son 50 yilina damgasini vuran merkez sag politikacilarin icraatlari, ve bunun yaninda konumu nedeniyle her taraftan propagandalara ve manipulasyonlara acik bir ulke olmamizdir.

    turkiye'de bugune kadar universiteler hocalarin derse girdigi (bazi universitelerde asistanlara anlattirdigi) ve bunun yaninda da profesorluge terfi edecek kadar makale yayinladiklari , gercek hayattan genellikle kopuk kurumlar olmuslardir. bunun sonucu turkiye'nin teknoloji uretemeyen bir ulke olmasi ve ogrencilerin de piyasayi hic tanimadan mezun olmalari olmustur. bunun panzehiri ise universite sanayi isbirligidir . bu yakin zamana kadar degisime kapali insanlar tarafindan "universite piyasanin egemenligine giremez " gerekcesiyle kotu olarak bellenmis idi. evet dogrudur, keske bilim adamlari tamamen ozgurce arastirma yapsalar, keske eski yunan dusunurleri gibi aylarca daglarda kalip felsefi cikarimlar yapsalar. ama ulkemiz acisindan gercekler acidir ve hic zaman kaybetmeden, universitelerin dinamizm kazanmasi ve uretici sanayi kuruluslariyla isbirligi icinde teknoloji uretmesi gerekmektedir. bu hem ulkemizin bagimsizligi hem de ekonomik yapisi acisinda uzun vadede olumlu sonuc verecek bir olaydir..

    bu olusumlarin bir diger olumlu yani ise universitedeki ogretim uyelerinin ve ogrencilerin on tecrube kazanmasi ve direk olarak meslekleriyle alakali isler yapmalari icin gerekli ortami saglamasidir. buradaki ufak sirketlerden birinde staj yapacak bir ogrenci piyasayi cok daha erken taniyacak, mezun oldugunda direk olarak tecrubeli ve teknoloji ureten bir genc beyin olarak hayata atilacaktir. en onemlisi hayati ile ilgili daha dogru ve erken kararlar verecek tecrubeyi kazanacaktir. buradaki sirketlere vergi avantajlari ise olayin guzel bir ekonomik yonudur. su anda butun universiteler kampuslerinde bir teknokent kurmak icin aktif olarak girisimde bulunmaktadirlar.

    iste butun bunlar olurken sozlukte de gorebilecegimiz "amerikanın türkiyenin genç beyinlerinin özgün fikirlerini çalmak için el altından desteklediği oluşum" gibi tanimlamalar cok asilsiz ve cig kalmaktadir. bunu diyen insan kanitlarla gelmezse mufteri durumuna duser. kim destekliyor? kimin fikrini kim calmis? gibi ek bilgilerin de bu suclamarla beraber verilmesi gerekir. ayni sekilde "odtu ogrencılerının etınden sutunden dusuk ucrete faydalanan" seklinde sifatlar, yakistirmalara soyle cevap verilebilir.1) kimse o ogrencileri orada calismalari icin zorlamiyor, 2) o teknokent kurulmasa , ogrencilerin o dusuk ucretli isyerlerinde calisma sanslari da olmayacak. belki de gelir elde etmek icin meslekleri ile hic alakasi olmayan ozel ders verme, veya garsonluk vs. gibi isler yapmak zorunda kalacaklardi.(not: beni gaza getirip bu entryi yazmama sebebiyet veren entry aradan gecen zamanda silinmis)
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap