• analiz özeti: (bu bir beyin fırtınasıdır, sesli ve yazılı düşünmedir, bir şey iddia etmiyorum) mhp yaşanması gereken dönüşümü kendini akp'ye feshederek (planlı ya da plansız) iyi parti üzerinden gerçekleştirdi. akp oyları yine aynı kaldı ama iyi parti gerçek bir rakip olarak akp'nin karşısına çok güçlü şekilde dikildi.

    "iyi de kime oy vericez ki" diyen seçmenin cümlesi böylece karşılık buldu.

    analiz: bu durum planlı ya da plansız olsun sonuç olarak yaşananları açık şekilde görmek mümkün: iyi parti mhp'nin 7 haziranda alabildiği %18'lik oyun tamama yakınını kendine çekti. merkezde dengeli program ve imaj çizerek akp'den de oy tırtıklamaya şimdiden başladı. mhp kendini feshedip akp'ye geçtiği için yaşandı bu. belki de bu fırsat kendiliğinden doğdu veya bahçeli özellikle planladı. tüm bu olanların devlet bahçeli'nin mhp'de yaşanması gereken dönüşüm için akp'ye bir tuzak olduğunu düşünenler var. sonuçta akp oyları mhp ile birleşip %60'lara yaklaşmadı, yine %40'larda kaldı. bu seçimde yeterince olmasa bile orta ve uzun vadede iyi parti'nin akp karşısında daha da güçleneceği aşikar.

    "akşener bencil, çatı adaylığa destek olmadı, tayyibin önünü açtı" diye veya her ne başka sebeple olursa olsun ona kızanlara da bir çift sözüm var:

    bu kafayla tayyibin önünü açan kişi sen oluyorsun, çatı aday diye abdullah gül peşinde koşanlarınız oldu, tam bir ideolojik felaket, tam bir öğrenilmiş çaresizlik örneğisiniz.

    ama çaresizlikten değil seçmen yapısı sebebiyle görmek zorunda olduğumuz bir gerçek var, chp adayı kim olursa olsun 2. tura kalması halinde tayyip karşısında seçilemeceğini (malum seçmen yapısı) bu ülkede yaşayan ve kafası azıcık çalışan herkes biliyor sanırım, yani umarım. o zaman siz chp adayına destek olun ne fark var diyenler mantık olarak haklı olsa da iyi partinin tüm oyları chp adayına gelse bile yeterli olmayacaktır diyorum. maalesef seçmen yapısı böyle söylüyor. hdp oylarının önemine dair sadece şunu söylemiştim: "isteyen istediği kadar yok saysın her şey hdp oylarının nereye gideceğine göre şekillendi, şekilleniyor ve şekillenecek." (bkz: #76255531)

    bu gerçeği görmezden gelerek, akşener gibi bir adayın 2. tura kalmasını engelleyecek şekilde 1. turda chp adayına oy atarsanız bu cümlenin devamı gg olur, olmasın bence.

    şahsen bir kere chp (7 haziran), diğerlerinde de stratejik olarak mecliste bulunması lazım diye mhp'ye oy vermiş biri olarak, mhp'nin benim oyuma yaptığı saygısızlığı ve ihaneti de unutmadan, iyi parti'ye ve meral akşener'e (her iki turda da) oy vereceğim.

    iyi parti'nin en az %20 oy alacağını tahmin ediyorum. akşener'in de eğer chp adayı 2. tura kalmaz ise cumhurbaşkanı seçileceğini düşünüyorum.

    her şey chp seçmeninin ideolojik değil biraz daha stratejik oy kullanmasından geçiyor. hepimizin akşener'in 2. tura kalmasını sağlamamız gerekiyor, şu şartlarda başka bir seçenek göremiyorum.

    edit: başlığı dikkat çeksin diye böyle açtım ama bahçeli'nin haline bakılırsa büyük bir gaflet içinde olduğunu ben de biliyorum, sonuç itibariyle iyi parti'yi doğurarak türkiye için orta ve uzun vadede daha hayırlı işlere vesile oldu ve istemeden de olsa rte'yi kandırmış gibi oldu. herkesin rte'yi kandırdığı bir düzende bu olayı da ironik olarak buraya bağlamak istedim. başka bir niyetim yok, bahçeli ve mhp güzellemesi asla yapmıyorum.

    akşener hdp seçmeninden oy alamaz diyenler için bonus entry: (bkz: #76437482)

    zeytin dalı harekatını da maalesef seçime yem ettiler, bu konuyla ilgili korktuğum her şey başımıza geldi, operasyonun ilk günlerinde bu konuyu da yorumlamıştım, buyrun.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap