78 entry daha
  • zaten pahalı bir hobiyken dolar ve euro kurunun geldiği halden ve paypal'ın türkiye'den çekilmesinden sonra çok daha pahalı bir hobi haline gelmiştir.

    gerçi ne kadar pahalı bir hobi olursa olsun size yaşattığı tatmin duygusu o kadar yüksek ki verdiğiniz paraya acımıyorsunuz.

    plak koleksiyonuna yeni başlamış biri olarak naçizane önerilerim şunlar:

    • öncelikle her gördüğünüz plağı almayın. hem sıfır hem de ikinci el olarak farklı dükkanlarda daha uygun fiyatlara bulmanız olası. bir günde 13 farklı plak satan dükkan gezmiş biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. hatta kondisyonu daha iyi olan bir plağı daha ucuza bulmanız bile olası.

    13 farklı plak satan dükkan demişken hepsi kadıköy'de ziyaret ettiğim dükkanlardı. o yüzden istanbul'daysanız kadıköy bu işin menbahı diyebilirim. ikinci durağınız da beyoğlu olsun.

    kadıköy'de gezdiğim dükkanlara gelirsek hepsinden kartvizit aldım ve fotoğrafını çektim. gidecek olanlara rehber olsun diye paylaşıyorum: https://i.hizliresim.com/vrqv8v.jpg

    aslında müşteriye olan tutumları bakımından hepsine + ve - vermiştim ancak etik olmayabileceği için o konuda yorum yapmayacağım. dükkan sahibi size ne kadar kötü davranırsa davransın aradığınız plak sadece orada olduğunda ipe ipe alıyorsunuz zaten. yine de dip sahaf, rainbow45 records, rpm music, plakhane ve hammer müzik'ten memnun kaldığımı söylemeden geçemeyeceğim. bu saydıklarım plak bilginiz ne düzeyde olursa olsun sizi küçümsemeyen, dürüst ve bilgisini paylaşıp sizi yönlendiren dükkanlar.

    • ikinci el plak alacaksanız mutlaka dükkanda dinleyin. nitekim kondisyonu iyi denilen plakta atlamalar ya da rahatsız edici dip sesler olabiliyor. örneğin bir dükkanda accept'in balls to the wall plağı vardı ve 30 tl'ydi. pazarlıkla 20'ye indirdim ancak almadan önce dinlemek istedim ve inanılmaz atlama yaptığına şahit oldum. ardından dükkan sahibi 10 tl'ye bıraktı ancak almadım.

    koleksiyon yaparken kendinize belli başlı kurallar koymayı unutmayın. mesela ben ne kadar ucuz olursa olsun atlama yapan bir plak almamayı düstur edindim. halbuki balls to the wall çok sevdiğim bir albüm ve 10 tl gibi komik bir rakama sahip olabilirdim ama atlama yaptıktan sonra bedava verseler almam. yani sırf ucuza buldum diye her plağa atlamayın. mutlaka dükkanda dinleyin ve hem kapak kondisyonu hem de plak kondisyonu hususunda kendinize bir alt sınır koyun.

    • pazarlık yapmayı unutmayın. tek bir plak alıyorsanız pazarlık komik kaçabilir ancak bir kaç plak alıyorsanız mutlaka yapın. plak başı 5-10 tl gibi indirimler elde edebilirsiniz.

    • eğer istanbul'da değilseniz 30'ar bin küsur üyesi bulunan plak pazarı ve plak dostları / vinyl friends isimli facebook gruplarına dahil olun. her 2 grupta sürekli mezatlar oluyor ve aradığınız bir plağı sorduğunuzda mutlaka satan birileri oluyor. mesela camel'ın stationary traveller ve ceza'nın suspus plaklarını güzel fiyata plak pazarı grubunda buldum.

    instagram'da da çeşitli plak sayfaları var oraları da takip edebilirsiniz.

    • plak ve pikap konusunda donanımlı biri olmak ve işin püf noktalarını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki videoları izlemenizi öneririm:

    koleksiyon amaçlı plak alırken nelere dikkat edilmeli?
    plağın değerini düşüren faktörler nelerdir?
    plaklar nasıl saklanmalı?
    ses kaydı: cem nayır ile radyo, pikap kültürü, tamiri ve analog sesler üzerine
    ses kaydı: murat beşer ile “yoldan çıkmış” bir müzik sohbeti

    bunların dışında murat meriç'in sunduğu plak dolabı programını takip etmenizi öneririm.

    • plak kondisyonu hakkında her zaman rehberlik edecek plak derecelendirmeleri hakkında bilgi sahibi olun:
    plak kondisyonu değerlendirme tablosu
    plak derecelendirme kriterleri

    bunlar hakkında bilgi sahibi olun ama her denilene de inanmayın. yurt dışındaki satıcılar bu konuda dürüstken maalesef ülkemizde sahtekarlık diz boyu. o yüzden kağıt üzerinde kondisyonu iyi olan her plağa güvenmeyin. bu konuda güvenilir kişiler ve satıcılardan alışveriş yapmaya özen gösterin.

    • plak alırken hangi ülkede basıldığına, kaçıncı basım olduğuna, analog kayıt mı dijital kayıt mı olduğuna ve ses kalitesi hakkında ipucu verebilecek diğer hususlara dikkat edin. bu konuya http://stereomecmuasi.com/…sayi-29-analog-ozel.html adresinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz e-derginin 35. sayfasından itibaren etraflıca değinilmiş.
    aslında e-dergiyi indirmişken hepsini okumanızda fayda var çünkü bu entry'de bahsettiğim bir çok konu ve fazlası bahsettiğim sayıda var. ben indirip çıktısını alıp önemli gördüğüm yerlerin altını çizdim ve kitaplığımda saklıyorum.

    yok ben e-dergi işine sıcak bakmıyorum illa yazılı olsun diyorsanız plak mecmuası isimli dergiyi satın almanızı öneririm. özellikle ikinci sayısı faydalı olacaktır. fiyatını düşünmeden gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

    • plak bakımı ve temizliği konusunda hassas olun:
    http://stereomecmuasi.com/2011/10/plak-bakimi.html
    https://plakkent.com/plak-nasil-temizlenir

    • koleksiyonunuzu yarın bir gün çok değerleneceğini düşündüğünüz plaklardan ziyade gerçekten değer verdiğiniz sanatçıların plakları üzerine oluşturun. bu hobi asla ticari amaçla yapılacak bir hobi değil ve ileride yüksek rakamlara satarım diye plak alınmaz. o plağı keyifle dinlemeyip kenara attıktan sonra manası yok.

    • facebook, twitter ve instagram'da plak satan dükkanların sayfalarını takibe alın. bu sayede dükkanlara yeni gelen plaklardan, indirimlerden ve etkinliklerden (imza günleri, record store day) haberiniz olur. özellikle istanbul'da olmayanlar için bu konu önemli nitekim pek çok dükkan online satış yapıyor.

    önerilerim bu kadar. mutlaka atladığım konular olmuştur ancak yukarıda da söylediğim gibi stereo mecmuası'nın 29. sayısında ihtiyacınız olan her bilgi fazlasıyla mevcut.
108 entry daha
hesabın var mı? giriş yap