5 entry daha
  • 1921 yılında mustafa kemal'in himayesinde ankara'da kurulan cemiyettir. 1917 yılında istanbul'da kurulan, aynı adı taşıyan cemiyet de mevcuttur.

    istanbul himaye-i etfal cemiyeti çalışmalarını yürütürken, derneğin kurucularından bir kısmı milli mücadele’ye katılmak üzere ankara’ya gidince tbmm hükümetinin kurulduğu ve yeni devletin inşa edildiği dönemde ankara’da yeni bir himaye-i etfal cemiyeti kurulmuştur. kurtuluş savaşı boyunca “istanbul himaye-i etfal cemiyeti” ve “ankara himaye-i etfal cemiyeti” olmak üzere iki yarı dernek varlığını sürdürmüştür. son kurulunu 1923 yılında yapan istanbul himaye-i etfal cemiyeti, tekrar genel kurul yapmayarak kurtuluş savaşı sonuçlandıktan sonra tarihe karışmıştır.

    23 nisan 1924 tarihinde himaye-i etfal cemiyetini latife hanım temsil etmiştir. şehit çocuklarına destek vermek amacıyla rozet satılıyordu ve gazeteler teşvik edici yayınlar yapıyorlardı.

    23 nisan 1926'da milliyet gazetesinin manşetiyle bağış patlaması olur. ankara'nın esnafı 23 nisanda topladıkları geliri himaye-i etfal cemiyetine vermişlerdir.

    1927'de mustafa kemal paşa otomobillerinden birini, törenlerde çocuklara tahsis etmiş, cumhurbaşkanlığı bandosunun çocuk bayramı için görev yapmasını sağlamıştır.

    1929'da bayram 7 güne çıkarıldı. çocuk haftası ilan edildi. etkinlikler çok büyümüş himaye-i etfal cemiyeti artık bu organizasyonu tek başına yapamıyordu. dönemin en büyük sivil toplum kuruluşu olan türk ocakları görevi devraldı. bugünkü koltuk geleneğinin oluşması o günkü türk ocaklarının yönetiminin 23 nisanda çocuklara bırakılmasından gelir.

    himaye-i etfal 7 sene içerisinde 300 binden fazla şehit çocuğuna ulaşmıştır. ayrıca 1929 itibariyle 300 binden fazla yetime düzenli olarak yardım etmiştir.

    şehit çocuklarına yardım etmek amacıyla kurulan bu cemiyet 1935 yılında çocuk esirgeme kurumu'na dönüşmüştür.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap