1 entry daha
  • karar gazetesinden ibrahim kahveci'nin, özetle, geçildiği takdirde sıçmanın ötesine geçeceğimiz belli olan durum.

    çevremdeki iktisatçı akademisyenlere de sordum soruşturdum, tatmin edici cevaplar alamadığım gibi henüz olayın mantığını tam da çözemedim.

    ibrahim kahveci'nin yalancısı olarak anladığım şu: paramızın değerini altın belirleyecek. ancak bu durum 16. yüzyıl ekonomisine, merkantalizme dönüş bileti demek.

    şöyle diyor kahveci:
    "altına dayalı merkantilist anlayışta artık maliye politikası olmayacak. hatta para politikası da olmayacak. 16. yüzyılda yerel zenginlere karşı krallıkları güçlendirmek için uygulanan model yeni gözbebeğimiz.

    iyi de biz dış ticaret açığı veriyoruz: mesela 2017 yılında 234 milyar dolar ithalat yaptık. buna karşılık 157 milyar dolar da ihracat. altına dayalı sistem olsaydı 2017 yılında 77 milyar dolarlık altın karşılığımız elden gidecekti.

    altınlar azalınca ayarını mı düşüreceğiz, yoksa karşılıksız para mı basacağız? ya da eldeki altın ne kadarsa o kadarlık bir ekonomi ile mi yetineceğiz?"
    (yazının bu pasajının üstündeki keynesçi kısmını da okumanızı salık veririm. )

    ben şimdilik şu genel çıkarıma dayanacağım. marx ve engels babalar der ki, burjuvazi özünde devrimcidir. toplumu refaha erdirememesinin sebebi devrimciliği değil, üretim araçları mülkiyetine sahip sınıf olmasından kaynaklanır. bkz. komünist manifesto.

    şimdi burjuvazinin devirmciliği kısmını alırsak, burjuvazi merkantalizmi babasının hayrına terk etmez. burjuvazi siyaseten mezar kazıcılarından kurtulmak için feodalizmle işbirliği yapar ancak sermaye üretimi bağlamında asla gerici değildir, olamaz.

    yerli ve milli para sistemi ortaya atılırsa buna ilk itiraz türk burjuvazisinden gelecektir. itiraz derken iktidara efenlenmek değil, elindeki sermayeyi fışt diye dışarı çıkarır vesselam.

    ayrıca işin matematik kısmını anlamadım ben.

    şöyle ki.

    1 lira 10gr altın etsin. 10 gr altında 2 dolar etsin. en temel cebir işlemine göre a=b, b=c ise a=c değil mi? buna göre 1 tl = 2 dolar olmayacak mı? bu ne değiştirecek ben onu hâlâ anlamadım.

    ikinci olarak türkiye dünya altın piyasasını belirleyecek güçte altın üreten ülke değil ki. sonuç itibariyle dünyadaki altın dalgalanmasına bağlı olmayacak mıyız ?

    bu gerizekalılar, pek çok gerizekalı gibi doları abd'nin parası sanıyor. hayır romalılar. marx'ın dediği gibi evrensel para birimi tanımına uygun olarak, dolar şu an ki evrensel para birimidir. dolar senin üç kuruşluk yatırım aracın işlevinden çok daha önce evrensel değişim aracıdır. bu nedenle her ülke önce kendi para birimini dolara çevirir ki, dünyada iş yapabilsin.

    dolar karşısında yerel para birimin değeri meselesi de senin dünya ölçeğindeki ekonomik konumunla, gücünle alakalı. dünya için euro= dolar paritesini "aman euro yükseldi, hemen alalım" anlamında değil ki. ülkelerin ekonomik güç gösterisi anlamındadır o. ayrıca dolar karşısında tl'nin yerlerde sürünmesinin nedeni de türkiye ekonomisinin boktan olmasıdır, küresel komplo değildir.

    almanya bizi kıskanıyoeeee, ile bunu anlamayacağın gib,i ülkeyi enkaza çevirdiğinde sorarlar adama "sen be bok yedin" diye.

    özetle jölelinin "aaa hava var, türk lirasını havaya endeksleyelim" zekasındaki iktisat teorileri ile belki bir seçim daha kazanır, bir süre daha iktidar olmayı sürdürebilirsiniz.

    amma velakin en kısa sürede öyle bir çökersiniz ki, 2002 krizi yanında mum kalır ve kafanıza yazar kasa yememek için değil türkiye, dünyada kaçacak delik ararsınız.

    ez cümle... meseleyi bilen, anlayan yeşillendirsin ya da daha iyi enty yazsın.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap