• ilk olarak birkac yil once, derinlikli analizleriyle ve uzakgoru$luluguyle taninan birikim cevresinin, turkiye'de bu yonde bir gidi$at oldugundan hareketle gundeme getirdigi, son zamanlarda bu ongorunun gercekle$tigini samimi bir ic sikintisi ile izleyen ece temelkuran, harun tekin gibi populer yazarlarin tekrar hatirlattiklari kavram.
    turkiye genelinde degi$ik dozlarda gozlemlenen saga kayi$ ve buna bagli olarak serpilip boy atan tutuculuk, ho$gorusuzluk, farkli olani kabullenememe gibi davrani$ normlarinin gunluk hayata iyiden iyiye egemen olmaya ba$lamasi, buna bagli olarak du$unce ve algi yapisi giderek vasatla$an bir insan profilinin turkiye'yi etkisi altina almasi gibi geli$meler, kavramin ortaya atilmasinin ana sebepleridir.
    vasat; sigdir, az geli$mi$tir, zaten geli$meye pek niyeti de yoktur, farkli olani anlayamaz, yadirgar vasat, hatta yeri gelir, farkli olani linc etmeye kalkar. vasat; insan turunun yuzyillardir gecirdigi evrime inat, her an her konuda oncelikle hayvani gudulerine kulak verir, hemen tahrik olur, kontrolunu kaybeder, ondan sonra olacaklardan o sorumlu degildir artik, cunku o tahrik olmu$tur bir kere, onun ozru hazirdir, onu tahrik edenler du$unsundur.
    her $ey bir yana, vasat; can sikar, heyecan vermez, etrafta kolayca rastlanabilen, kendine ozgu bir yani, kendine ait soyleyecek bir sozu olmayandir vasat.
    bu yuzdendir ki, yukarida adi gecen yazarlar gibi geli$mi$, entellektuel insanlar acisindan karabasandan farksizdir vasat insanlar. cunku bilirler ki, vasatin egemenligi ile medeniyet arasinda ters oranti vardir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap