2 entry daha
  • ayrıca bahsetmeden geçersek sinirinden kafasındaki defne yapraklarını yer, julius caesar da gallic wars adlı ünlü eserinde bu kültürden bahseder. özellikle dinlerini, gelenek ve göreneklerini anlatırken, kelt tanrıları'nı roma'nınkiler* ile karşılaştırma yoluna gitmiş, yunan ve roma tanrıları eşleştirmesine benzer bir sistem ile açıklamaya çalışmıştır ki buna göre belenus yunan ve roma pantheon'unda aynı adı taşıyan apollo'ya eşdeğer idi.

    yanlış olan ise, her ne kadar özellikle kıta keltleri (fransa, isviçre, doğu avrupa) roma imparatorluğu ve dolayısı ile kültürü etkisi altında kalmış da olsalar, hem kültürleri, hem inanç sistemleri hem de yaşayışları tam bir bürokrasi devleti (hatta tam adı ile devlet) olan roma'dan çok farklı olan bu iki halkın bu derece basitçe karşılaştırılmasıdır. julius caesar'ın elbette konumu dolayısı ile bunu yapmış olması çok da şaşırtıcı olmasa da, özellikle mitolojileri referans alındığında, örneğin belenus ışığın ve güneşin tanrısı olması sebebi ile hem apollo ile, hem de baş tanrı olmak ayrıcalığı ile jupiter ile identify etmektedir. bunun yanında gök gürültüsü ve yıldırımların tanrısı taranis de roma pantheon'unda aynı özellikleri taşıyan jupiter'le çakışmaktadır.

    özetle belenus'a "keltlerin apollo'su", taranis'e "keltlerin jupiter'i" ve dahi belisama'ya "keltlerin minerva'sı" demiş olan roma yaklaşımına prim vermemek, her mitolojik kişiliği kendi başına tanımlamak gerekiyor. zaten roma ne ki, bildiğin emperyalizmin ilkçağ temsilcisi.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap