780 entry daha
  • instagramda faaliyet gösteren ikinci el saat satıcılarının sizleri düdükleyişini keyifle izliyordum ki birkaç kelam etme kararı aldım. zira işin suyu çıktı.

    beyler, heveslenip bir mekanik saat sahibi olmak için almak istediğiniz nacar, hislon, arlon, velis, vialux, atomik vs. markalar aslında vintage ya da antika değil, birer çöptür. yani herhangi bir horolojik değeri olmayan, kendi zamanlarında son derece çok miktarda üretilip bizim gibi düşük gelirli ülkelere gönderilmiş, zamanının en düşük kaliteli isviçre saatleridir. zaten nacar, hislon falan gibi markaların pek çok modeli birbiri ile aynıdır. zamanında bunları ülkemize getiren aileler kendi adlarına fason üretip yaptırıp saçma sapan markalar bastırmışlardır. bu saatler adam gibi zaman tutmadıkları gibi, adam gibi ayar da tutmazlar. bakıyorum 200-300 lira para veriosunuz ama inanın 20-30 lira bile etmezler. bu arada, son zamanlarda üzüntü ile takip ettiğim bir diğer konu da, bu nacar, hislon gibi markaların isim haklarının bazı kişilerce satın alınıp, çin malı beş para etmez saatlerin kadranına bastırılıp, bu markalara yatkın olan türk halkına bilezik gibi geçirilmesidir. bu tuzağa da düşmeyin. kaliteli olacağını düşünerek aldığınız bu saatler aliexpresste kilo hesabıyla satılan saatlerden pek farklı değiller.

    yukarıda saydığım vintage markalar ve benzerlerinin saatçilik adına herhangi bir değerleri olmadığı için elinizde kaç tane olursa olsun, kondüsyonları ne kadar iyi olursa olsun sizi bir koleksiyoner yapmazlar. dolayısıyla rastgele denk gelmiş 3 tane hislon, 5 tane arlon alıp da ben koleksiyon yapıyorum demeyin. komik duruma düşersiniz. koleksiyon çok farklı bir olaydır. gerçek bir entelektüel altyapı, gerçek bir tema ve gerçekten önemli parçalar gerektirir. mesela 300 lira verip aldığınız vialux ile aynı dönemde üretilmiş bir zenith'in kasa işçiliğine, kadran detaylarına, daha da önemlisi mekanizmasına baktığınızda neden diğerlerinin çöp olduğunu net bir şekilde anlarsınız. bakın daha bunun vacheronu var pateki var...

    ülkemiz tıpkı bugün olduğu gibi geçmişte de fakirdi ve bundan dolayıdır ki "gerçek" anlamda vintage kabul edilebilecek eski kol saatleri ülkemizden nadir çıkar. çıksa bile fiyatları sizin gibi fakirlerin alabileceği düzeyin çok üstünde olur. * bu nedenle çok hevesiniz varsa bu yukarıda saydığım çöp markalardan yanlnızca 1 (y/ bir) adet edinip kendinizi oyalayın. asla 2. ya da 3.sünü almayın.

    son yıllarda moda olan sovyet/rus saatleri konusunda da birkaç söz söylemek isterim. zira fiyatlar uçtu gitti. millet manyak gibi sovyet saatine düştü! vostok, raketa, poljot, slava vs... çoğunuz bu saatlerden anlamazsınız bile. çünkü bir sovyet ya da rus saatinin orijinal olup olmadığını, parçalarının aynı döneme ait olup olmadığını tespit edebilecek bilgi birikiminiz yok. gerizekalı değilsiniz ama bilginiz yok! zira bunlar çok farklı ilgi alanları. dolayısıyla instagram satıcıları ne yazıyorsa gerçek sanıyor ve balıklama atlıyorsunuz. bunu yapmayın. satılık ilanlarında o kadar çok "toplama" saat görüyorum ki canım sıkılıyor. kollar başka saatten, mekanizma bambaşka bir saatten. geçen bir ilan gördüm mesela, kasa amphibian, kadran komandirskie, kollar çok alakasız bir modelden. daha mekanizma değiş-tokuşlarına girmedim bile. 24 saatlik raketanın içine 2609 mekanizma koymuş adam, olmaz! bir de yazmış: 1972 üretimi! breh breh breh! arkadaşlar, bazı erken dönem modeller haricinde sovyet saatlerinin üretim yılı net olarak bilinemez; yalnızca dönemsel olarak kestirilebilir. az önce yukarıda saydığım -sözde- isviçre markaları gibi bu sovyet saatlerinin de pek çoğu çöptür. her markanın birkaç özel modeli vardır ve siz bu birkaç özel modelin de ancak birkaçını bilirsiniz: raketa big zero, raketa copernicus vs... bunların özel olmasının tek sebebi ise satılabiliyor olmalarıdır. yani siz alırsınız bir big zero, kullanırsınız ve sıkılırsanız satabilirsiniz. ancak diğer pek çok sovyet saatinde durum böyle değildir. alırsınız, kullanırsınız ve çekmeceye koyarsınız. gerçekten bazı özel sovyet saat modelleri de vardır ama bunlar daha piyasaya düşmeden koleksiyonlardaki yerlerini alırlar. gerçi piyasaya düşse de sizde o saatin değerini anlayacak bir altyapı olmadığınızdan muhtemelen ilgilenmezsiniz bile. cahilliğin zararlarından biri de budur işte: ayağına gelen fırsatın fırsat olduğunu anlayamamak... ama üzülmeyin! pek sanmıyorum ama belki siz de başka konularda uzmansınızdır.

    sovyet saatleri konusunda bilgi edinip daha az kazık yemek için:
    http://2209su.blogspot.com.tr/

    her şeyiyle orijinal modelleri görüp göz aşinalığınızı geliştirmek için:
    http://instagram.com/watchesonstraps/

    farkettiğiniz üzere mekanik saatler yeniden moda oldu. ancak biz az para kazanan ve hiçbir şey üretmeyen bir toplum olduğumuzdan saatlerin tamamı ithal ve fiyatları uçuk seviyede. bu da sizleri vintage sandığınız çöpleri almaya yöneltiyor, anlıyorum. ancak şunu unutmayın ki her yeni edinilen hobide olduğu gibi bu alanda da aç kurtlar sizi yemek için bekliyor. kolay lokma olmayın.

    şahsen her yeni edindiğim hobide yaptığım şeyi size de tavsiye ediyorum:
    konu için para harcamadan önce konuya hakim olmak!

    şayet gerçekten mekanik saat aşkıyla yanıyorsanız ve fakat yeterli bütçeniz yok ise en başta saydığım çöpler yerine yeni üretim seiko 5 modellerine yönelmenizi şiddetle öneririm. bunun dışında bu başlıkta daha önceki yazılarımda zaten orta segment saat tuzağından bahsetmiştim. mekanik saat dünyasında orta segment tam bir para tuzağıdır. alırken nispeten yüksek bir bedel ödemenize karşın 2. el değerleri çok düşüktür. o nedenle gerçekten çok paranız yoksa orta ve üst segmente pek yeltenmeyin.

    sorularınız varsa kendinize saklayın.
    cevap vereceğimi sanmıyorum.
    kendiniz araştırıp öğrenin.

    selamlar.
1853 entry daha
hesabın var mı? giriş yap