• trafik suçu işleyenlerin veya ehliyet alma aşamasında trafik canavarı olmasından kıllanılan kişilerin değerlendirilmesinde kullanılan test türü. trafik suçlularının yanı sıra bünyesinde şoför çalıştıran kurum ve kuruluşlar, otobüs firmaları da şoför alımı sırasında ya da personelleri olan şoförlerin yıllık performans değerlendirmeleri kapsamında şoförlerini psikoteknik değerlendirmeye yollamaktadırlar. ağırlıklı olarak ispanya, avusturya, almanya, macaristan gibi batı ülkelerinde trafik güvenliğini insan faktörü açısından sağlamak için psikologlar tarafından uygulanmaktadır. sadece bizim ülkemizde ve ispanya’da “psikoteknik değerlendirme” olarak adlandırılan sürücü seçimi ve değerlendirmesi, diğer ülkelerde “psikolojik değerlendirme” olarak adlandırılmaktadır.

    1- 2918 sayılı karayolları trafik kanunu'nda belirtildiği üzere 1 yıl içinde 2 defa 100 ceza puanını doldurma (madde 118) 5 yıl içinde 3 defa alkollü araç kullanırken yakalanma (madde 48) 1 yıl içinde 5 defa hız ihlali yapma (madde 51) durumlarında sürücülerin ehliyetleri ellerinden alınır ve yasaca tanımlanan süre sonunda psikoteknik değerlendirmeye tabii tutulurlar.
    2- karayolları trafik yönetmeliği'nin, sürücü belgesi alacakların sağlık muayenelerine ait esasları düzenleyen 77. maddesi gereğince, gerekli görülen hallerde sürücü adaylarına psikoteknik değerlendirme uygulanabilir.

    psikolojik değerlendirme genellikle iki temel psikolojik değerlendirmeyi kapsamaktadır: sürücülük yeteneklerinin trafik psikolojisi açısından değerlendirilmesi ve trafiğe ilişkin sürücülük tutumlarının ve kişiliğinin trafik psikolojisi açısından değerlendirilmesi. değerlendirme sürecinde sürücünün, trafiğe ilişkin olarak, psikomotor yetenekler kapsamında tepki hızı ve el-ayak-göz koordinasyonu, zihinsel yetenekler kapsamında ise dikkat, anlama ve muhakeme, hız ve mesafe algılama, geniş görüş alanı içinde uyaran fark etme, şekil algılamada görsel süreklilik yetenekleri değerlendirilmektedir . bu değerlendirmeler sonucu olumsuz olarak değerlendirilen sürücüler, ilgili “sürücü davranışı geliştirme programlarına” yönlendirilmekte, program sonrası tekrar psikolojik değerlendirmeye alınmaktadırlar.

    kaynak : http://www.trafik.gov.tr/
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap