• amsterdam cezaevleri dunya'da bilinen ilk modern hapishanelerdir. halen gunumuz ceza infaz kurumlarina örnek teşkil eden, vucut bütünlüğü veya beden tamlığı gibi kisilik haklarinin korunmasi esasina dayanan bu sistemde mahkumlar, yuzyillardir uygulanan iskence ile bedensel siddete yonelik cezalara tabi tutulmazlardi.

    ilk ornegi ve emsali; hırsızlık yapan onaltı yaşındaki çocuğa 1588 yılında verilen idam cezasinin, c.evi jurisi karari ile bozularak, cocugun "islah edilmesi" amaciyla kapali bir yerde cezasini cekmesine karar verilmis olmasidir.

    sucun şiddeti ve ağırlığına gore ölüm-idam cezası devam etmekteyse de, avrupa'nin ilkel zindan anlayışınin zamanla sona ermesine, insan haklarindaki gelismelerle sistemin daha da gelistirilmesine sebebiyet vermistir.

    resosyalizasyon yani topluma kazandirma anlayisi ilk kez bu cezaevlerinde uygulanmış, avrupa'ya yayilmistir.

    1588'de cezaevi jürisi tarafindan verilen bir karar, bugün hollanda'da yeteri kadar mahkum bulunamaması sebebiyle cezaevlerinin kapatilmasina,
    hatta cezaevi calisanlari issiz kalmasin diye baska avrupa ulkelerinden mahkum ithal edilmesine kadar uzanan bir surecin başlangıcı olmustur.

    bir mahkumun korku ve baski ile cezasini infaz etmekle, onu islah etmek arasindaki fark ve 400 yillik gelisim. saygi duyulasi gercekten de..
hesabın var mı? giriş yap