1 entry daha
  • günümüzde hiçbir şekilde doğru yorumlanmayan bir ayettir.

    sebebi ise sistematik düşünceden yoksunluktur.

    bir peygamber veya evliya eğer size bu sözü söylerse hem inanın hem de inanmayın.

    mesela bir cumhurbaşkanı, "ben de sizin gibi aciz bir beşerim, sizden farkım yoktur, benim de aynı sizin gibi iki elim, iki kolum var" dese ne düşünürsünüz?

    cumhurbaşkanı yalan mı söylemiştir?

    elbette doğruyu söylemiştir. ancak olayın bir başka vechesi daha vardır ki, siz onun ne olduğunu gayet iyi biliyorsunuz.

    tıpkı beşer dünyasının makamları gibi şuurun da mertebeleri vardır. insan bilinci beşeri kayıtlardan kendini kurtarıp yükselir ve evrensel düzenle uyumlanıp onunla senkronize olursa, evrensel düzen o şahsın tüm işlerini üzerine alır; diğer bir deyimle onun velisi olur. bu noktada tüm kainat bir nevi bizim mülkümüz gibi olur. cüzi bir malikiyetten vazgeçip varlığın tamamına ermişizdir; ancak bu malikiyet sadece vekaletendir; asaleten değildir.

    evrensel düzenin velimiz olması için çocuk masumiyetine ulaşmamız gerekir. bu minvalde hz. isa, "çocuk gibi olmadıkça göklerin krallığına giremezsiniz" demiştir. (gerçi onun bu sözünü hristiyanlar öyle abuk sabuk anlamışlar ki hayret edersiniz)

    peki evrensel düzenin işlerini üzerine aldığı bir şahsa eza eder, sövüp sayar, düşmanlık edersek ne olur?

    inanın çok kötü şeyler olur.

    kainatın tamamı bunu yapana karşı gazaba gelir ve ona karşı harekete geçer; tıpkı cumhurbaşkanına sövene karşı tüm devlet güçlerinin harekete geçmesi gibi.

    (bkz: hiç olan hepi bulur/#76692626)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap