3 entry daha
  • belirli bir amaca yönelik birbirine yakın ya da bağlantılı şeyler yapan insanların birbirleriyle aralarındaki iletişimin toplam içeriği.

    örneğin akciğer kanseri hakkında dünyada çalışan tüm doktor, akademisyen, biyolog gibi geniş bir grubun katkıda bulunduğu veya takip ettiği konferans, akademik yayın, tartışmalar, meslektaşlar arası informal sohbetler gibi akciğer kanseri konusuna yönelen iletişimin toplamına akciğer kanseri diskuru denilebilir.

    diskuru normal bir sohbetten farklı kılan özelliği belirli bir amacı olması, değişmesi, ilerlemesi ve çeşitli derecelerde yoğun ve meydan okuyucu olmasıdır. bununla birlikte diskurun bu tanıma uyması için ona dahil olan insan sayısı önemli değildir. eğer sayılan özelliklerle uyumluysa bir ailenin geçimi için ne yapacağına dair aralarındaki iletişimleri de, birkaç köyün bölge ekonomisini canlandırmak için yaptıkları daha geniş kapsamlı paylaşımlar da diskur tanımına uyacaktır.

    ancak yine de bu kavram yalnızca konuşmayı içermez . hareket ile iç içedir. nasıl ki bilimde konuşulanlar bilim insanlarının kafasından değil; deneyler, gözlemler veya toplanılan verilerden geliyorsa diskurlar da konularıyla uyumlu hareketten doğan deneyim ve bilgi ile beslenir. diskura katılan kişiler sadece konuşup dinlemeye değil, üretilen bilgiyi harekette kullanmaya ve hareketten bilgi çıkarmaya da çalışırlar.

    (bkz: institute for studies in global prosperity)
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap