29 entry daha
  • insanların lüzumsuz yere sormaya çok meraklı olduğu soru cümlesi.

    şimdi ruh me'al cesed bir varlığız. cesedimizin içinde bir de kalp taşıyoruz. acayip bir organ. hem ruh hem kalbe sahip insanlar olarak yaşamaya çalışıyoruz sözün özü.

    insan fizyolojik olarak kötüyse bunu teşhis ve ifade etmek kolay. o zaman sorulursa neyin var diye, başım ağrıyor, midem bulanıyor, ateşim çıktı vs. diye cevap verebiliyor insan.

    fakat insanın çocukluktan çıkıp büyümesinin bütün olayı ruhunun girift derinliklerinde ne yaşarsa yaşasın, kalbi ne garîb şeyler için atıyorsa atsın bunu dışarı yansıtmamayı öğrenme sanatı. haliyle iç dünyada neler oluyorsa olsun dışarı yansıtmamaya çalışıyoruz. genel temayülümüz bu yönde. fakat bu durum insanın dürüst ve şeffaf yapısına aykırı olabiliyor. insan kendiyle ve iç dünyasıyla daha uyumlu ve tamamlayıcı olmak istiyor. içi dışı bir olmak istiyor bazen.

    hoop orada duruyoruz hemen. içini dışına yansıtmak yok. neden? çünkü neyin var? ben bile neyimin olduğunun farkında değilim, akışına bırakmışım yaşıyorum sadece. sen diyorsun ki neyin var? bir şeyim yok. bakın bir şeyim yok, bir şeyim yok demek değildir, senlik bir şeyim yok demektir. "nasıl bir şeyin yok, var işte, halinden belli" diye üstelemeyin. bir şey var da senlik değil çünkü.

    allah insanın kalbini göz kulak burun el kol gibi açığa koymamış, göğüs kafesinin içine sarıp sarmalayarak saklamış. her şeyin bir sebeb-i hikmeti var değil mi? ruh desen yerini dahi tarif edemeyeceğin bir muamma. sen şimdi neyin var diyerek bu muammaları anlamaya mı çalışıyorsun?

    bir de ademoğlu olarak medeni ve nezaket sahibiyiz. insanları kırmak istemiyoruz. hayatında üç beş kez görüştüğün insan sana soruyor ki neyin var? bence bu kadar cüret fazla. ya da ömrünü paylaştığın insan tüm duyarsızlığıyla gelip soruyor ki neyin var? çok mu merak ediyorsun, hiç hâlimden anlamayı denedin mi?

    başarabilir miyim bilmiyorum ama bundan sonra biri bana neyin var? derse senlik bir şey yok diyeceğim. aklıma koydum. hayırlısı.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap