5 entry daha
  • fazlasıyla sevimli, ziyadesiyle keyifli ve bu özelliklerinden beklenmeyecek kadar ironi dolu bir filmdir. peter sellers sevenler, onu üç ayrı rolde gördükleri için bir hayli keyiflenirken, filmin genelindeki sıcak hava, peter sellers sevmeyen bünyelerde dahi ayrı bir tat bırakmaktadır. konunun işlenişindeki çizgi filmvari absürdlükler, başlı başına sıcaklık yaratmaktadır. üstüne de, böylesi keyifli bir filmin, 1959 yılında çekildiği halde abd'nin dünya düzenindeki konumunu inceden inceye eleştirmesi ayrı bir hoşluktur.

    --- spoiler gibi, değil gibi ---
    ülkenin tek geçim kaynağı olan şarapların abd'de taklidi yapılmış ve bu taklit ürünün çok satması, ülkenin ekonomisine derin bir darbe vurmuştur. bunun üzerine meclis toplanır ve durumun münazarasını yapar:

    - arkadaşlar, bu durumdan kurtulmak zorundayız; yoksa ekonomimiz iflas edecek. çözüm için önerim, abd'ye savaş açmaktır.
    - olur mu öyle şey? abd'yi savaşta yenmemiz mümkün değil ki!
    - zaten amacımız savaşı kazanmak değil, kaybetmek; çünkü abd, kendisine savaş açan küçük ülkeleri yendikten sonra, o ülkeleri ihya etmekte, ciddi anlamda maddi yardım yapmaktadır. abd'ye savaş açacağız ve kaybedeceğiz. tek kurtuluşumuz bu!
    --- spoiler gibi, değil gibi ---

    evet, sabun köpüğü gibi gözüken; ama öyle gözüktüğü halde gözleri yakmayan ve uçup gitmeyen bir film bu. tebessüm içinde izlerken, ayrıntılara dikkat etmeyi ve ironi algılarınızı açık tutmayı unutmayın.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap