176 entry daha
  • felsefe tarihinin en farklı adamı bence hegeldir. niye mi? bütün filozoflar bu adamla taşak geçmiştir, hasiktir çekmiştir yine de hegel'in ortaya attığı kavramlar felsefeye büyük katkı sağlamıştır. felsefe çatışma demektir. ve hegel bu çatışma zeminini yaratıp yeni fikirlerin oluşmasına yardımcı olmuştur. mesela hegel ortaya sikikçe bir şey bile atsa bile diğer filozoflara cevap hakkı doğuyor. bu karşılıklı aşık atışmaları felsefeyi yaratıyo. fakat hegel hem sikikçe hem mantıklı sorular sormuş.

    ortaya attığı yabancılaşma kavramı karl marx'ı etkilemiştir. ne karl marx'ı lan? beni bile etkilemişti. hatta bu yabancılaşma kavramı ile devleti, inançları, tanrı'yı bile açıklamaya kalkmıştır, abartmıştır.

    "bireylerin karşı koyduğu gerçeklik aslında kendi yabancılaşmış yapılarıdır"

    tek tek bireylerin kendilerine ait güçleri devlet’i oluşturmaları bir tür yabancılaşmadır. hegel'e göre devlet var olmasaydı kaos olurdu ve birey kendini geliştirmezdi. rousseau ve feuerbach gibi filozoflar hasiktir be rıfat abi çekerek karşı çıkmıştır.

    rousseau devleti, insanın özgürlük mücadelesinin bir aşaması olarak değil, insanın zincirler içinde olmasının ana nedeni olarak görmüştür.

    sonra hegel sapıtıp tanrı'yı da yabancılaşma kavramı ile açıklamaya kalkmıştır. bir şey keşfetti ya, her açıklanamayan kavramı artık yabancılaşma ile alır. sonra diğer filozoflar hoaydaaa falan der hegel'e giydirir de giydirir.

    hegel'in çok sevilmeme nedeni budur. varoluşçular sevmez, nihilistler sevmez, materyalistler sevmez, mesela ben? ben de sevmem. adam olsun otursun.

    yabancılaşma kavramının emek düzeyinde ele alınması ve marx'ın fikirleri için;
    (bkz: karl marx /@anarchyandmetal)
179 entry daha
hesabın var mı? giriş yap