• sessiz sedasız gerçekleşen bir olaydır. farkındalık yaratma açısından burada gündeme getirmek istedim.

    açıklamayı yapmadan önce "gtip" nedir bilmeyenlerin şu başlığa kısa bir göz atmasını tavsiye ederim.(bkz: gtip)

    arkadaşlar 27.03.2018 tarihinden önce 3824.99.96.90.68 diye bir gtip numaramız vardı. ithalatı yaplan ‘’yalnız vernikler ve benzeri ürünler için anorganik karma çözücüler ve incelticiler’’ diyebidiğimiz ürünlerin ithalatı için ötv istiyordu devletimiz. yani ; 3824.99.96.90.68 gtip den bir eşya ithal etmek istediğimizde , eşyamız ‘’ vernikler ve benzeri ürünler için anorganik karma çözücüler ve incelticiler’’ değilse ötv ödemiyorduk.

    ama ; 27.03.2018 tarihinde yapılan gtip güncellemesi ile birlikte ötv kanunu 1 sayılı listenin b cetvelindeki 3824.99.96.90.68 gtip’ te yer alan "diğerleri’’ tanımından "yalnız vernikler ve benzeri ürünler için anorganik karma çözücüler ve incelticiler’’ ifadesi kaldırıldığından , bu gtip’ teki diğer eşyalar için ötv tahsil edilmesi gündeme geldi.

    "kardeş bırak bizi tekniğe boğmayı sadede gel" diyenlere için söyleyeyim, bu gtip'e giren eşyalar o kadar fazla ki (kimyevi gübre, mesela ; ısı bandı , tipp ex , kedi kumu (silis) ,nikotin bandı.)

    bu aralar aldığınız kedi kumu fiyatları artmışsa sebebi budur.

    ama benim bu başlığı esas açma sebebim bu değil. aynı tarifeye giren tarımsal amaçlı kullanılan “kimyevi gübre” ya da “gübre hammaddesi” niteliğindeki ürünler “3824.99.96.90.68” gtip numarasına dahil pozisyonda sınıflanmakta ve bu kapsamda ithal ediliyor.

    dolayısıyla, bakanlar kurulu kararı ile 27.03.2018 tarihinden itibaren, “3824.99.96.90.68” gtip numarasına dahil olan “kimyevi gübre” ya da “gübre hammaddesi” niteliğindeki ürünler de özel tüketim vergisi’ne (ötv) tabi hale geldi.

    yani çiftçimiz artık bu ürünleri kg başına yaklaşık 1 tl daha pahalıya alacak. dolaylı olarak tarımsal üretimdeki maliyetlerin bu artışı bizleri de etkileyecek.

    şimdi gelelim işin en önemli tarafına ötv nedir? ötv, insanların yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan ürünlerin dışında kalan lüks tüketime giren ürünlere, çevre kirliliğine neden olan ve insan sağlığını etkileyen ürünlerin kullanımın miktarını düşürmek için belirli mallarda ve ürünlerde maktu olarak yada oransal olarak alınmakta olan tüketim vergisidir. yani ötv temelde:

    1- lüks ürünlerde (kürk, mücevher, lüks arabalarda gibi),
    2- insan sağlığına zararlı olan ürünlerde (tekel ürünleri olan alkol, sigara gibi),
    3- çevreye zarar veren ürünlerde (fosil atık, benzin, kömür gibi)

    ürünlerden alınan bir vergidir. en azından avrupa birliği normlarında bu şekildedir.

    ama ülkemizde ötv vatandaşı yolmanın bir aracı haline getirilmiş ve gelir gider dengesini sağlamanın en kolay yolu görülmeye başlanmıştır. türkiye'de vergi gelirlerinin 1/4'ü ötv den alındığına göre, bundan sonra yapılacak yol ve köprüler için nereye ötv getirileceğini tahmin etmek epey zor.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap