97 entry daha
  • üç senedir bu işin içinde olan biri olarak başvuru yapacaklara bir kaç tavsiyede bulunmak isterim.
    öncelikle her şeyi bırakıp gelmeden önce iyice düşünüp taşının, türkiye'de olan bitene sinirlenip de ani karar vermeyin. türkiye'de mutsuz olabilirsiniz, ama ingiltere'de aynı yaşam standardını yakalamanız yıllar alabilir. zira buraya gelip iş kurmak ciddi bir birikim gerektiriyor ve türkiye'de yıllardır çalışıp biriktirdiğiniz paranızın bir kaç ayda suyunu çekmesi işten bile değil.
    eğer türkiye'de kurup yürütemeyeceğiniz bir işi ingiltere'de kurmaya kalkıyorsanız bir daha düşünün. biliyorum ingiltere girişimciliğe daha açık bir ülke ve yolsuzluk, rüşvet, adam kayırma türkiye'deki boyutlarda değil. ancak ingiltere marketine yabancıysanız, işler nasıl yürüyor bilmiyorsanız, insanlar burada neden sizinle iş yapsın? bu nedenle ne kadar kaynak varsa okuyup araştırıp bilgi edinmeniz, kendi sektörünüzdeki diğer firmaları takip etmeniz, onlar burada işlerini nasıl yürütüyor öğrenmeniz lazım.
    eğer imkanınız olursa, işi gücü bırakıp bu vizeyle gelmeden önce başka yollarla gelip, market araştırması yapın. mesela öğrenci vizesi ile gelip kendinize bir network yaratmak, sektörünüzdeki seminerleri takip etmek, burda aynı işi yapan insanlarla görüşmek, ingiliz kültürüne alışmak size büyük bir avantaj sağlayacaktır. gelir gelmez hemen eventbride, meetup gibi platformlarda kendi sektörünüzde networking event arayışına girin, bu eventlerde alanınızda bilgili gördüğünüz kişiyle kesinlikle sonradan iletişim kurun. ingilizler bu konuda gayet yardımseverdir ve networking olayına önem verirler. bu seminerlerden sonra görüştüğünz kişilere email atın ve bir kahve içmeyi teklif edin; eğer işinizde ciddi olduğunuzu görürlerse sorularınızı cevaplamayı, size yardımcı olmayı kabul edeceklerdir; hiç olmazsa sizi yardımcı olabilecek başka bir tanıdıklarına yönlendireceklerdir.

    ankara anlaşması ile sadece sözleşmeli olarak başka şirketlerle çalışabilirsiniz; bu da kendinizden başka hiç bir güvenceniz olmadığı anlamına geliyor. bu yüzden her zaman en kötü senaryoya göre hazırlıklarınızı yapın. buraya gelip, aylarca iş bulamayabilirsiniz veya teknik bir problem sonucu bir 'national insurance' numarası alamadığınız için, iş bulsanız bile aylarca işe giremeyebilirsiniz. bu durumlar için hiç dokunmadığınız bir para ayırın kenara.

    bu yuzden paranızı dikkatli kullanın. ankara anlaşması vize danışmanları sizden astronomik ücretler isteyeceklerdir. eğer ingilizcenize güvenirseniz vize danışmanına hiç ihtiyacınız yoktur; bu parayla buraya geldiğinizde iki aylık kiranızı ödeyebilirsiniz. vize danışmanının yaptığı iş; sizden zaten burada belirtilen belgeleri temin etmek, uygunluğunu kontrol etmek ve iş planınızı bir freelancer'a yazdırmak olacaktır.işte bu hikayedeki işin büyük kısmını yapan ve ücretin sadece onda birini alan freelancer da ben oluyorum*. bu yüzden benim önerim; vize danışmanlarına tonla para dökmek yerine, iş planınızı güvendiğiniz, iş fikrinizin gizliliğine önem veren bir iş planı yazarına hazırlatın ve kalan belgelerinizi yukarıda verdiğim kaynaktan yararlanarak hazırlayın. eğer ingiltere'de iş yapabilecek kapasitedeyseniz, bu belgeleri hazırlayacak kapasiteniz de var demektir.

    son olarak da bunun uzun vadeli bir karar olduğunu, buraya geldikten yıllar sonra kendinizi ne türkiye'ye ne de ingiltere'ye tamamen ait hissedemeyeceğinizi ama çok daha özgür düşünceli, kafası rahat, kimsenin hayatına karışmayan bir insan olacağınızı hatırlatır, türkiye tayip - free bir ülke olana kadar hepinizi avrupaya davet ederim.

    edit: bana ulasmaya calisan cok fazla kisiden mesaj aldim. sorulariniz olursa yardimci olmaya calisirim. su adresten bana yazabilirsiniz:
    tugce@tyconsultancy.co.uk
241 entry daha
hesabın var mı? giriş yap