• jared diamond'ın 2010'da ekonomist james a. robinson ile yayımladığı kitabı.

    türkçeye çevrilmeye beklemektedir. tanıtım yazısını google translate yardımıyla şöyle çevirebildim:

    tabii ve sosyal bilimlerdeki bazı sorular laboratuvar deneyleriyle cevaplanamaz. bu durum geçmişle ilgili herhangi bir bilim için geçerlidir. ayrıca, birçok manipülatif deney, ahlaksız veya yasa dışı kabul edilir. biri (bilim adamı); dünyayı gözlemlemek, tanımlamak ve açıklamak için başka yöntemler tasarlamak zorundadır.

    tarihsel disiplinlerde, verimli bir yaklaşım, doğal deneyleri veya karşılaştırmalı yöntemi kullanmaktır. bu kitap, tarih, arkeoloji, ekonomi, ekonomi tarihi, coğrafya ve siyaset biliminden elde edilen sekiz karşılaştırmalı çalışmadan oluşmaktadır. çalışmalar, erken bölümlerdeki nicel olmayan anlatı tarzından sonraki bölümlerde nicel istatistiksel analizlere kadar uzanan bir yaklaşım yelpazesini kapsamaktadır. çalışmalar, haiti'nin ve hispaniola adasını paylaşan dominik cumhuriyeti'nin iki yönlü basit karşılaştırmasından, 81 pasifik adasının ve hindistan'ın 233 alanının karşılaştırılmasına kadar uzanmaktadır. tartışılan toplumlar çağdaş yüzyılların okuryazar toplumları ve okur-yazar olmayan eski toplumlardır. coğrafi yönden amerika birleşik devletleri, meksika, brezilya, batı avrupa, tropikal afrika, hindistan, sibirya, avustralya, yeni zelanda ve diğer pasifik adalarını içerir.

    biz editörler, bu ve diğer doğal tarih deneyleriyle ortak olan metodolojik problemlerle nasıl başa çıkılacağını tartışırız.

    edit: sonunda türkçe basımı pegasus yayınlarından tarihin doğal deneyleri adıyla çıkmıştır. uyardığı için @parliament night blu ray'e teşekkürler.

    https://urun.n11.com/…l-deneyleri-ciltli-p505097390
hesabın var mı? giriş yap