4 entry daha
  • senelerdir yaratılan algı: akp giderse piyasa bozulur. bu tamamiyle yanlış. piyasanın beklentisi sadece oynaklığın düşük olması ve senelerdir içinde bulunduğumuz olağanüstü halden kurtulmamız. (şahsi fikrim bu hükümet ile artık işlerin yürümediği; yeni bir başlangıç ve doğru politikalarla daha pozitif bir ivme kazanabileceğimiz.)

    dolar sadece seçim olduğu için artmıyor. ülke ufaktan kriz sinyalleri verdiği için artıyor. seçimin erkene alınma sebeplerinden birisi de bu.
    2018 ikinci yarısından itibaren doların daha çok değerlenmesi zaten bekleniyor. üzerine bir de muhtemel iran operasyonu var ki en çok vuracağı ülke türkiye. bir yandan da üzeri kapalı ambargo söylemleri başladı.(şahsen buna ihtimal vermiyorum)
    şu an(aslında son 4-5 senedir) ekonomiyi sıkıp , daha kötü günler için tasarruf ve doğru yatırımlar yapmamız gerekirken, bitmeyen seçimler/referandumlar sebebiyle hükümetten kısa vadeli büyüme/ekonomiyi haraketlendirme odaklı kararlar geliyor. tl’nin diğer para birimlerinden önce değer kaybetmesinin sebebi de bu, çünkü bu cari açığı/enflasyonu tetikliyor.
    diğer sebebi de faizlerin hızla yükselmesi ve senelerdir ekonomiye para pompalayan inşaat sektörünün sallanması. şirketler borçlarını döndürmekte zorlanıyorlar.
    son yapılan kampanya ile yükün bir kısmı devlet bankalarına aktarılmaya çalışılıyor. bunun uzun vadede bankacılık sistemini etkileme riski de var.
    seçim sonucu ne olursa olsun imf’li günlere dönme ihtimalimiz maalesef gittikçe büyüyor.
    dolar 3 oldu, 5 oldu şeklinde bakmak yerine artık daha mantıklı hamlelerin gelmesi gerekiyor. yoksa sonumuz kötü.
    not: 2013 mayıs’tan beri dolarda oturan klübü.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap