• izmit (nikomedia) dan başlayıp, iznik (nikea) da son bulan, 77 km’lik yürüyüş yolu.
    30 nisan 311 tarihinde, izmit ( o zamanki adıyla nikomedia), roma imparatorluğu’nun başkentiyken, dönemim imparatoru bir hoşgörü fermanı yayınlar. bu fermana göre herkes kendi dinini, hoşgörü çatısı altında özgürce yaşayabilir. bu ferman dünya tarihinde yayınlanan ilk hoşgörü fermanı olarak da tarihe geçmiştir.
    hoşgörü yolu, işte bu fermanın izmit’ten alınıp, yürüyerek haberciler tarafından iznik’e ulaştırılırken izlendiği yoldur ve izmit-iznik arasındaki en kestirme yoldur.
    daha önce birkaç kez küçük gruplar halinde yüründüyse de, ciddi bir girişimle, basında adından söz ettirecek şekilde yürünmesi ilk kez fermanın yayınlanmasından 1706 yıl sonra, yani 30 nisan 2017 tarihinde, başını (bkz: mürettebat katılım programı) ve (bkz: kyöd) ün çektiği bir grup yerel organizasyonun girişimleri ile 15 kişilik bir grup tarafından gerçekleştirilmiştir.
    sonrasında bu yürüyüş rotası (bkz: kültür rotaları derneği) tarafından, uluslararası yürüyüş yolu olarak kabul edilmiş ve akabinde yine aynı ekibin girişimleri ile işaretleme ve tabelalandırma çalışmaları yapılmıştır.
    şu sıralar yolun istanbul (khalkedon)-izmit (nicomedia) arasındaki kuzey rotasını çıkarma çalışmaları başlamış olup, böylece rotanın ingiltere’den başlayıp antalya’da son bulacak avrasya yürüyüş rotasina dahil edilmesi sağlanacaktır.
    fazlasını merak edenler buraya göz atabilir.
    düzeltme : link yenilendi.
hesabın var mı? giriş yap