1 entry daha
  • araçlarla, belli bir miktar yakıtla olabilecek en uzun mesafede yol almaya işinin abartılmış halidir.

    tasarruflu kullanma için önerilen bazı adımlar mevcut, tecrübeli yazarlar konuya farklı açılardan zenginlik katabilir:
    az fren: ne kadar az frene ihtiyaç duyarsan o kadar tasarruf sağlayabilirsin. dip gaz, kazık fren şeklinde bir sürüşle aracın az yakmayacağını ehliyeti olan herkes az çok tahmin edebilir.

    az yük: araçta ne kadar az yük varsa o kadar az yakıt türetirsin. mesela bagajda seninle 6 aydır gezen mangalı evde indirebilirsin, stepne yerine tamir kiti ve küçük bir kompresör taşıyarak aracını daha hafif hale getirebilirsin. hafif ticarilerde yaygın olan koruma demirleri o kadar lazım mı bir dah düşünebilirsin.
    hafif arabaların daha az yakıta ihtiyac duyacağı genel bir kabuldür ayrıca.

    klima: gerek olmadıkça klima kullanmamak yakıta olumlu etki eder. doğal havanlandırma için ön ve arkadan çapraz camları aralamak aracın içini hızlıca serinletebilir. yüksek hızlarda cam açık gitmek pek akıllıca olmayacağı için normal havalandırma kullanılabilir.

    bakım: bakımlı ve sağlıklı çalışan bir arac daha tasarruflu olacaktır. yağ yakan, bakımsız, filtreleri eskimiş bir aracın verimi düşük olur.

    rölantide bekleme: stop-start sistemi olmayan araçlarda 30sn 1dkdan uzun bekleme durumunda aracı stop etmek mantıklı, boşuna durduğu yerden yakıt harcamasının kimseye faydası yoksa stop edebilirsin.

    cimrilik sınırındaki tavsiyeler:

    fren kullanımını en aza indirmek: yolu okuyarak en az frene basma, en az yavaşlayıp-hızlanma, en çok tasarruf demektir. kavşağa yaklaşırken etrafı tehlikeye atmadan çok önceden frene basmadan yavaşlayabilirsin.

    alternatif yollar: kendi istediğin hızda gidebilceğin, belki trafikten kaçabileceğin yolalrı araştırmak faydalı olabilir.

    akıllı frenleme: yine fren. şehirler arası yolda kırmızı ışığı gördün, ayağını gazdan çekip yavaşlamanı yeşil ışığa göre ayarlayabilirsin. böylece aracın tamamen durmadan o ışığı atlatmış olursun. ya da yokuştasın ve önünde yavaş veya durmuş bir araç var, önceden o aracın hareketini kestirip kendi aracını durdurmadan trafiğin akışıyla hareket edebilirsin.

    onlarca farklı yöntem söylenebilir, yaşanılan şehir, aracın özellikleri, sizin zaman kısıtlamanız (acil bir durum varsa bunların hiçbirini uygulamazsınız), kullanılan yola dair bilginiz, yolun eğimi, havanın durumu, araca hakimiyetiniz vb. hepsi yakıt tüketiminizi etkiler.

    unutmadan, yaklaşık içindeki yolcularda birlikte 1 tonu geçen bir kütleyi a noktasından b noktasına ortalama 100km/s hızla taşımak için gereken enerji bellidir. motorların verimi bellidir. ortalama bir c sınıfı benzinli araç 5-7 litre arası yakacaktır.

    sen cebini, belki çevreyi düşünerek tasarruf yapmaya çalışırken, yanından 10 numara yağ yakarak geçen kamyonları dikkate alma yine de *
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap