• tam adı "why we sleep: unlocking the power of sleep and dreams" olan matthew walker tarafından yazılan son zamanlarda okuduğum en iyi kitap.

    bana kalsa bu kitabı okullarda zorunlu ders yaparım.

    kitap günümüzde son derece hafife aldığımız, önemsemediğimiz uykunun aslında tüm dertlerimize deva olduğunu bilimsel araştırmalarla anlatıyor.

    çoğu, yazarının kendisi tarafından yapılan bu araştırmalarda düzenli 8 saat uyuyan insanların daha sağlıklı, daha uzun ömürlü, daha yaratıcı, hafızalarının daha kuvvetli olduğunu; bunama gibi belirtilerin daha az görüldüğünü, hastalıklarla daha iyi mücadele ettiklerini bilimsel verilerle anlatıyor.

    --- spoiler ---

    şöyle bir deney yapıyorlar:
    rastgele bir öğrenci grubunu ikiye ayırıyorlar.
    ikisine de 100 adet isim-yüz eşleştirme görevi veriyorlar.
    yani bir tür hafıza görevi.
    bu iki öğrenci grubu, benzer özellikte olduğu için hafıza testinin sonunda yakın sonuçlar elde ediyorlar.

    testten sonra bir gruba diyorlar ki “siz, -evet evet siz- şuradaki yataklara uzanın, 1,5 saat yatın, uyuyun, kestirin biraz”.
    diğer gruba da “siz de takılın öyle, alın bilgisayarları, dm’den yürüyün, ınstagram’da birilerini stalk edin, internette gezinin işte” diyorlar.

    sonra da (ilk grup uyandıktan, ikinci grup öylece takıldıktan sonra) bu iki gruba benzer zorlukta bir hafıza görevi daha veriyorlar.

    bu ikinci testin sonucunda ise aralarında bir fark oluşuyor. görüyorlar ki 1,5 saat uyuyan grup diğerinden %20 daha başarılı oluyor.
    çok ilginç değil mi?

    öncelikle uykudan bahsetmem gerek.
    uyku ikiye ayrılıyor.
    rem ve rem olmayan kısım diye.
    rem, rüya gördüğümüz kısım.
    uykunun rem olmayan kısmında ise gün içinde okuduğumuz, gördüğümüz, dinlediğimiz kısaca yaşadığımız şeyler beynin geçici hafıza bölümünden kalıcı hafıza bölümüne taşınıyor.

    şimdi teste dönersek uyuyan grup, öğlen girdikleri hafıza testindeki bilgileri uyku sayesinde kısa süreli hafızadan kalıcı hafızaya taşıyor.
    böylece bu grup uyku sayesinde kısa süreli hafıza bölümünde boş alan yaratıyor. ve bu sayede de oraya daha çok bilgi alabiliyorlar.
    bu yüzden 1,5 saat uyuyan grup ikinci hafıza testinde daha başarılı oluyor.
    diğer grupsa uyumadığı için onların geçici hafızaları, önceki testin artıklarıyla dolu oluyor. ve yeni bilgiye yer kalmıyor.

    --- spoiler ---
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap