• cümleyi biraz daha genişletmek istiyorum.
    sigara içenlerin, sigara içmeye başladığında bomboş olduğu gerçeğidir.

    günümüzdeki gençlerin en az %90'ı sigaranın karizmasını yaşamak istedikleri için sigaraya başlıyorlar. bunu düşünerek başlayan bir insan bildiğin bomboştur.

    çevresinde görerek özenmekte ve onlar gibi "dolu" görünmek istemekteler.

    öte yandan sigaranın, "bir kere içince bağımlı oluyorsun, bırakamıyorsun" klişesiyle uzaktan yakından alakalı olduğunu düşünmüyorum. sigarayı bir kere içen bir insan dumandan boğulur, tiksinir ve bir daha içmez.

    yani bu gençler sigaraya başlamak için kendilerini zorla alıştırıyorlar diyebilirim. daha sonra zaten bağımlı oluyorlar.

    sigara içmeye başlayan gençler çevresine, "bakın ben büyüdüm", "ben büyük adam oldum", "boş bir insan değilim", "sigara içiyorum, dertlerim var, sorunlarım var, yani ben bir hayat yaşıyorum" mesajlarını vermek istemekle birlikte daha edebi ve felsefi imaj çizdiğini düşünüyorlar bence.

    zaten atamızın da sigara içmesi bu sigara karizmasını fazlasıyla yansıtmaktadır. bunun gençler üzerinde olumsuz etkileri var.

    bir devleti, milleti ayağa kaldırmak için gece gündüz çalışan atamızın, her gün kaç kadeh rakı, kaç fincan kahve, kaç paket sigara içitiğini bilmiyoruz bile, şimdi sen o adamla aynı kafada mısın da sigara içerek "dolu" bir insan olacaksın?!

    söylediklerim garip gelebilir, fakat bir zamanlar başlamış olan şimdi bırakamayan ve yeni başlayan çoğu insan gerçekten "boşluktan" başlıyorlar sigaraya.
hesabın var mı? giriş yap