2 entry daha
  • hani bir zamanlar bir ülkücü kişi (agah oktay güner) "fikirlerimiz iktidarda biz hapisteyiz"demişti.

    işte buna benzer bir hikayeyle meir kahane denen kişi çoktan öbür dünyayı boyladı ama bugün onun fikirleri israil devletinde iktidarda.

    kendisi amerikalı bir yahudi rabbi olmakla beraber amerika'daki yahudileri ikinci soykırım gelmeden ya da bi başka deyişle çok geç olmadan israil'e göç etmeleri konusunda ateşli konuşmalar yapan ve mescid-i aksa'yı havaya uçurmaya çalışan bir kişiydi.

    1990 yılında 58 yaşındayken new york'ta bir konuşmasının ardından mısırlı bir abd vatandaşı (el sayyid nusayr) tarafından vurularak öldürüldü. öldüren kişi ömür boyu hapisle cezalandırıldı. sonrasında kör imamla, dünya ticaret merkezinin bombalanması olayıyla bağlantılı olmakla suçlandı, hatta kahane'nin öldürülmesi el kaide'in abd'deki ilk cinayeti olarak bile anılmaa çalışıldı.

    kendisi israil devletindeki demokrasiye bile karşıydı çünkü kendi sözleri ile demokrasi, dinsel ve ırksal kökenlere bakılmaksızın eşitlik demekti ve bu kabul edilemezdi.

    ölümü sonrası oğlu onun bayrağını devraldı ve fikirlerini yaymaya çalıştı. 2000 yılında kahane'nin oğlu bünyamin, karısı ile beraber 6 çocuğunun olduğu minibüs otomatik silahlarca tarandı, çocuklar kurtuldu fakat karı-koca hayatlarını kaybettiler.

    torunlardan meir ettinger dedesinin adını ve işini devam ettirmeye karar vermiş olacak ki duma isimli filistin bölgesindeki kundaklamalar (1 yaşında, 32 yaşında ve 26 yalında 3 kişinin ölümü ile sonlandı) nedeniyle önce tutuklandı, doğrudan kanıt yoksunluğundan serbest bırakıldı ama bazı arkadaşları ile iletişim kurması yasaklandı.

    hani filistinliler baskın olsa hikaye değişik olur muydu tartışılır ama meir kahane denen abd doğumlu, bir dönemlik knesset üyesi, abd'deki rus binalarını saldıran arkadaşın hikayesi budur.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap