• hırvatistan'ın sisak bölgesinde bulunan küçük bir kasaba. 3.000 civarı bir nüfusa sahiptir. yerel halkın çoğunluğunu emekli sakinler oluşturuyor. kasabada ilk ve ortaokul eğitimi veren bir okul bulunuyor. lise olmadığı için genç nüfus lise çağlarında şehirden kopmaya başlıyor. aynı zamanda genç ebeveynlerin çoğu ya yakın şehirlerde ya da yakın ülkelerde çalışıyor. çok küçük bir kasaba olduğu için çalışma yaşında olan bütün insanlara istihdam sağlamak imkansız. az sayıdaki gençler ve ergenler şimdiden almanya'da yaşamak için yollar arıyor, almanya hayalleri ile büyüyorlar.

    kasabada 4 cafe/bar, biri büyük olmak üzere 3 market bulunuyor. yerel halk genelde sabah erken saatlerde kasaba merkezinde kurulan pazar'a gidiyor, oradan da barlara dağılıyor ve akşama kadar içip sohbet ediyorlar. kasabada insanların sosyalleşebileceği iki yer var. biri barlar diğeri ise cenaze merasimleri. cenaze merasimlerinde yüzlerce kişi toplanıp mezara gidiyor oradan da cenaze merasimleri için tahsis edilmiş geniş bir konferans salonuna geçiyorlar. akıllara durgunluk verecek kadar yemek ve içki ile hem ölen kişiyi anıyor hem de sosyalleşiyorlar. bu toplantılar dışarıdan bakıldığında pek cenaze merasimine benzemiyor çünkü insanlar gülüp, eğleniyor, yemeklerini yiyip, içiyor, sohbet ediyorlar. bu arada bunu yargılamak için söylemedim, sadece gözlemlerimi aktarıyorum.

    kasabada küçük bir otobüs istasyonu bulunuyor. hafta içi 5 farklı saatte yakın şehirlere seferler düzenleniyor. sefer sayısı cumartesi günleri 3'e pazar günleri ise 1'e düşüyor. kasabada ayrıca küçük bir göl bulunuyor. savaştan önce insanlar sürekli yüzmeye gidermiş göle ancak şu an kimse yüzmüyor. sessiz, sakin (bazen sinir bozacak kadar sakin) bir kasaba.
hesabın var mı? giriş yap