• manila koyu filipinler'de bulunan ve ismini manila kentinden alan bir koydur. filipinler 19. yüzyılda ispanyol sömürgesi altındaydı ta ki 1898 yılında ispanyol amerikan savaşları sırasında gerçekleşen manila koyu deniz savaşına kadar.
    manila koyu konumu:
    http://wikimapia.org/…23768&lon=120.747986&z=10&m=b
    küba ve filipinler o zamanlar ispanyol sömürgesi altındaydı bu durum amerika ile ispanyol savaşlarına davetiye çıkarmış, amerikalılar ispanyol sömürgesi altındaki toprakları ele geçirmek istemiştir.
    pasifik okyanusundaki ilk ispanyol amerikan savaşı manila koyunda gerçekleşmiştir. uss olympia önderliğindeki amerikan donanması filipinler'e gönderilmişti. hedefleri manila koyu idi.
    30 nisan 1989 yılında saat 19:00 sıralarında amiral george dewey komutasındaki 6 gemilik amerikan donanması subic koyunda görülmüştü. ispanyol amiral patricio montojo y pasarón ertesi gün bir saldırı beklemekteydi ve öyle de oldu. amiral dewey ispanyolların hazırlıksız olduğunu öğrenmiş ve gemisi uss olympia ile manila koyuna ilerlemişti.
    uss olympia muharebe sırasında( ressam fred s. cozzens):
    http://www.wiki-zero.net/…05ix05ixzg1nzy4lutolmpwzw
    koyun girişinde ana kara ile korerigor adası arasına döşenmiş olan mayınlardan ikisi amerikan donanmasına ait iki gunbotunun geçişi sırasında patladı ama çok hasar vermedi. bunun üzerine dewey filosunu riske atmayarak farklı bir yol izlemeye karar verdi ve korerigor adasının güneyinden ilerlerdi. 1 mayıs sabahı saat 05:40'da filo manila koyundaydı. kıyıdaki toplar ateşlenmiş fakat kısa menzilleri nedeniyle yetersiz kalmışlardı. amiral dewey ispanyol donanmasının imhası için talimat verdi. amerikan gemileri kıyıya 4-5 km uzaktan ateş açarak kıyıyı bombalamaya başlamıştı. ispanyol amiral pasaron 8 adet gemisiyle donanmasını karşı koyması için göndermişti. uss olympia amerikan donanmasının saldırı sırasındaki bayrak gemisiydi ve güvertesinde 4 adet 200mm top bulunuyordu ki bu toplar zamanın en büyük çaplı toplarından biriydi. iki tarafın deniz savaşlarındaki tecrübesizliği muharebeye de yansımıştı. amerikan gemilerinden atılan 5000 üzeri top mermisinden sadece %2'si hedeflerini bulmuştu. ispanyol donanmasında bu durum daha beterdi. atılan mermilerin sadece %1'i hedefini bulmuş, bunlarda pek fazla hasar vermemişti. ispanyollar mühimmatları tükenene kadar savaşmıştı.
    ispanyol gemisi reina cristina muharebe sırasında(ressam w. g. wood):
    http://www.wiki-zero.net/…5x2j5x1cux0cux1dvb2quanbn
    saat 12:00 sıralarında artık tükenmiş ve tüm gemilerini kaybetmiş olan ispanyollar geri çekilmek zorunda kalmıştı ve muharebe böylelikle son bulmuştu. o gün amerikalıların sadece 1 kaybı ve 1 hasarlı gemileri bulunuyordu fakat ispanyolların tüm donanması batırılmış veya hasar verilmişti zayiyatları ise 77 ölüydü. sonuç olarak amerikalılar filipinlere girmiş ve ispanyol sömürgesini bitirmişlerdi. savaşı önemli yapan ise amerikalıların daha sonra guam ve havai çevresindeki adaların amerikan hükmüne geçmesini sağlayacak, çin devleti ile ticareti güçlendirecekti. amerikanın ticaretini artırması ve süper güç olma yolundaki ilk adımı bu deniz savaşı olmuştur.
    uss olympia gemisi bugün, yapmış olduğu başarılarından dolayı pensilvanya eyaletindeki bağımsızlık limanı müzesinde(ındependence seaport museum) müze gemi olarak sergilenmektedir.
    uss olympia sergilendiği müzede:
    http://www.wiki-zero.net/…il1vtu19pbhltcglhxziuanbn
hesabın var mı? giriş yap