• ing. donanma foklari

    her ne kadar boyle maytap bir isme sahip gibi gorunse de, aslen s.e.a.l. olarak yazilmasi gereken isimleri "sea", "air" and "land" anlamina gelen ve bu birligin operasyon kapasitesi olan bolgeleri belirten bir kisaltmadir. yakin zamanda yapilan bir aciklamaya gore de sondaki "s", "space" icin kullanilacakmi$.

    kokleri 1943 yilinda pasifik sava$inda gorev alan "naval construction battallions"e* kadar uzanan seal timleri, daha sonra "navy combat demolition units" olarak siniflandirildi. bu birlikler amfibik cikartma yapilacak sahilleri gizlice temizliyor ve cikartmayi kolayla$tiriyorlardi.

    sava$ bittikten sonra 1947 yilinda donanma tarafindan ozel bir saldiri birligi olarak duzenlenen bu timler, "udt" (underwater demolition teams / sualti patlayici timleri) olarak anilmaya ba$landi ve kore sava$i sirasinda kullanilmaya ba$landi. 60'li yillarda ba$kan john f kennedy* emriyle ordunun her kolu kendi ozel birligini kurarken donanma da udt'leri "navy s.e.a.l.s" olarak yaratti.

    1962 yilinda s.e.a.l. team 1 pasifik grubuna, s.e.a.l. team 2 de atlantik grubuna atandi. vietnam sava$i sirasinda udt ve s.e.a.l. timleri bir cok saldiri duzenledi, kill ratio'lari icin 1/1000 denildi*. daha sonra 1983 yilinda udt ve s.e.a.l. timleri birle$tirildi, ana merkezleri de 1987 yilinda coronado/california'daki donanma amfibik operasyon ussu'ne (naval amphibious base) ta$indi. 90'li yillarda ise, bu timler diger ozel operasyon birlikleri ile beraber jsoc catisi altinda gorev yapmaya ba$ladilar.

    bugunku halleri ile, botla, helikopterle, denizaltiyla, yuzerek ve para$utle* du$man hatlarinin arkasina sizan, orada operasyon yaptiktan sonra neredeyse kendi imkanlari ile geri donen bu timler, dunyanin sayili ct ve covert ops timleri arasindadir. oldukca kati bir egitimleri vardir, ama yine namik ekin tarafindan iddia edildigine gore, bizim sat ve bordo bereliler timlerimizin* egitimleri onlardan daha zorludur. sanildigi ve umuldugunun aksine* kadinlari almazlar.

    mottolari: the only easy day was yesterday...
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap