2 entry daha
  • sovyet birliklerince kullanılan bir tür dövüş yöntemi. uzak doğu sporlarından daha sert ve tümüyle askeri amaçlar için geliştirilmiş bir spor ve yöntemler dizisidir. başarılı bir sporcu olan b. s. oshchepkov tarafından temelleri atılmıştır. oshchepkov, devrimden önce japonyaya gitmiş, burada judoyu kara kuşak seviyesinde öğrenmiştir. ayrıca jigaro kano ile kişisel olarak yakın ilişkilere de sahiptir. devrim sırasında rusya'ya geri dönmüş ve kızılordu'da askeri birliklere ders vermiştir.
    sambo'nun gelişmesi oshchepkov ve öğrencilerinin çalışması ile ortaya çıkmıştır. oshchepkov, kavgada aslında asil ve sportmen davranışların bulunmaması gerektiğini düşünmüş, dövüş yöntemini tümüyle kurallardan ve kısıtlamalardan kurtarmıştır. sadece öğrencilerinin bir birlerini yaralamamaları için bir kaç kısıtlama koymuş, gerçek dövüşte ise bu kısıtlamalar tümüyle kaldırılmıştır. bir süre sonra yeni dövüş tarzı giderek gelişmiş ve kendine özel olan ismiyle anılmaya başlanmıştır. artık askerlerin yaptığı kuralsız judo hareketleri rusça'da "silahsız kendini savunma" anlamına gelen "samooborona bez oruzhiya *" kelimelerinden türetilmiş olan sambo adıyla anılır olmuştur. bu bilgileri veren kaynak ayrıca "savunma" kelimesinin rusça'daki anlamını karıştırmamamız gerektiği yönünde uyarıyor. örneğiyse şöyle: "en iyi savunma düşman tamamen yok olana kadar yapılan hızlı bir saldırıdır. pravda, 14 ağustos 1939"
    sambo kelimesinin "silahsız kendini savunma" kelimelerinden türetilmiş olması sambo'da silah kullanılmadığı anlamına gelmez. herhangi bir eşya silah olarak kullanılabilir ve kullanılmasına izin verilir. çekiç veya kürek yalnızca birer alet değildir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap