23 entry daha
  • meşhur olmadan önce ismet topçu ve orhan gencebay'la birlikte zamanın ünlü sanatçılarının hem kayıt hem sahne çalışmalarında uzun süre bağlama çalmış müzisyen. çetin akdeniz ya da erol parlak gibi kusursuz çalmaz. fakat yorumda, doğaçlamada arif sağ'ın üzerine yoktur. sahnede beste yapabilen, adeta transa geçen, aralıksız saatlerce büyük bir heyecanla dolayısıyla büyük haz alarak bağlama çalabilen kişidir.

    sesi de sazı gibi anlamlıdır. bu sesin, adamı verem eden bir duygusu, yalınlığı ve buğusu vardır. yarım saat aralıksız ve hatasız pir sultan divanı'ndan nefis bölümler okuyabilen; bunu kendi ürünü ve yorumu müthiş notalarla takdim edebilen bir sanatçıdır.

    yalnız konserlerinde dahi türkülerini hep belli bir kültürün ve coğrafyanın alanına hapsetmiştir. alevi bektaşi deyişleri ve semahları elbette nefistir. bizi bizden alır. doğunun ve güneydoğunun hoyratları, barakları, nefesleri elbette şahanedir. lakin orta anadolu'da sivas'ın batısına pek çıkmaması büyük ustanın hayranlarına yaptığı yanlışıdır. zira kastamonu'ndan çanakkale içinde'yi, yozgat sürmelisi'ni dün akşam konyaaltı açıkhava tiyatrosunda arid sağ'dan dinleyip gözlerim dolu dolu tüylerim diken diken olunca ne kadar haklı olduğumu bir kez daha anladım. (bu arada dün söylemedi lakin kanaatimce en nefis sarı gelin yorumu da arif usta'nındır.)

    musa eroğlu gibi, arif usta da zaman zaman ege zeybekleri'ne, hattâ trakya - ege ve karadeniz türkülerine yer verse bizi bizden almaz mı?

    herşeye karşın şelpesiyle, çöğürüyle, tavırları, deniz derya besteleri ve derlemeleriyle tam bir ekoldür arif sağ. telli kılıç, devrim kaya, ilke türkdoğan ve adını anımsayamadığım diğer bir talebesini de dün uzun uzun dinleme fırsatı buldum ve çok büyük mutluluk duydum. başta erdal erzincanolmak üzere kimi eski talebelerini anımsayınca; türkülere ve kültürümüze çok büyük hizmetleri olduğunu düşünüyorum.
204 entry daha
hesabın var mı? giriş yap