3929 entry daha
  • bu yazıyı hayvan hakları mücadelesini önemseyenler için yazıyorum. öte yandan meral akşener ve ekibinin, ne kadar ciddi ve profesyonel bir seçim kampanyası yürüttüğünü anlamak açısından da bilgilendirici olabilir.

    yıllardır hayvan hakları konusunda hukuki mücadele veren oluşumların içindeyim. ömrümün yarısı belediyelerle görüşmekle, kalan yarısı da adalet bakanlığı ile orman ve su işleri bakanlığı arasında mekik dokumakla geçiyor. bu kapsamda birçok milletvekili, bakan ve üst düzey bürokratla bire bir görüşme imkanı bulmuş, çevre komisyonu çalışmalarında da bulunmuş bir avukatım.

    cumhurbaşkanı adayları netleşince bütün adayların kalemlerine ulaşarak hayvan hakları konusunda mevzuat değişiklikleri ile ilgili görüşmek üzere randevu talep ettik. bunlardan meral akşener sadece yarım saat içinde, üstelik de bizzat dönüş yaptı ve hemen ertesi güne randevu verdi. bu kadar hızlı dönüş yapmasının sebebini ise "hak bazlı mücadeleleri çok önemsiyorum, toplumun iyi yönde dönüşümünün bu mücadeleler sayesinde olacağına inanıyorum" diyerek açıkladı. toplantıda haykonfed yetkilileri ile birlikte hayvanlara adalet derneğinden iki avukat arkadaşımız da hazır bulundu.

    haber linki
    haykonfed'in toplantı yazısı

    (diğer cumhurbaşkanı adaylarından demirtaş ve ince de geçtiğimiz hafta dönüş yaparak randevu verdiler, görüşmeler iki hafta içinde gerçekleşecek. diğer liderlerle yapılan görüşmeler de gerçekleştikçe (gerçekleşirse) kendi başlıkları altında paylaşacağım.)

    meral akşener'le yapılan toplantı ile ilgili avukat arkadaşlarımın izlenimleri ve toplantı notlarının derlemesi şöyle:

    - meral akşener'i son derece samimi ve konuya hakim bulmuşlar. en kolay göz ardı edilen konu olan hayvan hakları konusunda, barınakların durumu, sokak hayvanları, hayvanat bahçeleri, hayvan dövüşleri gibi birçok temel sorun hakkında şaşırtıcı derecede bilgi sahibiymiş.

    - hiçbir siyasi liderle ilgili kötü bir söz sarf etmemiş. konuyu siyaset eksenine çekmeden hayvanların mağduriyeti ve toplumsal düzeyde ele almış.

    - o sırada hazır bulunan basın mensupları, hayvan hakları haricinde soru sormak istediklerinde "bu toplantının konusu hayvan hakları. başka konuları konuşursak hayvanlarla ilgili kısımları yayınlamazsınız, hayvan hakları ikinci planda kalmasın, randevu alın ayrıca görüşelim" diyerek bu soruları cevaplamaktan kaçınmış. konunun dağılmasına müsaade etmemiş.

    - oğlunun gezi'de yaralı hayvanlarla ilgilendiğinden bahsetmiş. orada hayvanların da eziyet gördüğünden söz etmiş.

    - faytonlar, hayvan dövüşleri, yunus parkları konusunda doğrudan yasaklama ve caydırıcı ceza getirilmesi gerektiğini söyleyerek "hayvanlar mağdurdur ve mağdur olanlar yasayla korunmalıdır. toplumda itilip kakılan kesimlerle ilgili hak mücadeleleri -ki hayvanlar da bu kesimlere dahildir- benim özel ilgi alanıma giriyor." demiş.

    - "iş güç sahibi, meslek sahibi insanlar hayvanlar için toplanıp buraya gelmişse, ben bu yazıyı gözüm kapalı hiç okumadan imzalarım." diyerek hayvanlarla ilgili beklentilerimizi içeren metni imzalamış. yazının tam metni için

    - toplantının sonunda akşener "ben söz verdim size; ama bunu burada bırakmayın, beni takip edin. sözümü tutmazsam yüzüme yüzüme vurun. 'sen bize söz vermiştin kadın, şimdi sözünü tut' diye karşıma dikilin." demiş.*

    - biz "bu kadarına da şükür" derken, dün iyi partinin istanbul kağıthane teşkilatından bir üye arayarak, pazartesi taleplerimizi bütün ayrıntılarıyla konuşmak ve bir çerçeve oluşturmak için bizden randevu istedi! yalan yok, error verdim, biri trollüyor sandım. ama gerçekmiş. hayvan hakları ile ilgili bir ekip kurmuşlar, sorunları ve yapılabilecekleri görüşmek istiyorlar. pazartesi istanbul ekibimizle tekrar bir toplantı gerçekleştirilecek.

    seçildiği takdirde, faytonların kaldırılması, pet hayvanlarının satışının/ithalatının/üretiminin yasaklanması, hayvanat bahçelerinin ve yunus parklarının kapatılması, hayvan dövüşlerine, hayvana eziyet ve tecavüze ertelenemez adli hapis cezası getirilmesi, belediyelerin katliamlarına özel düzenleme ile daha ağır yaptırımların öngörülmesi gibi konularda hukuki düzenlemeler yapacağına; ayrıca yıllardır orman ve su işleri bakanlığından ayrı bir bakanlık kurularak merkezi sistemde teşkilatlandırılması gerektiğini savunduğumuz hayvan hakları bakanlığına da kendisi sayesinde kavuşabileceğimize inanıyorum.

    bizim gözümüzde yaşam alanını bir hayvanla paylaşan, kucağında kendi türünde olmayan bir canlıyı sevgiyle tutabilen bir insan bir adım öndedir. toplantının basına kapalı bölümünde tedavi ettirdiği hayvanları anlatması, kendi koruması altına aldığı hayvandan yola çıkarak sokak hayvanlarıyla empati kurabilmesi, hayvanların hak süjesi olarak kabul görmesi gerektiğinden söz etmesi bizim gözümüzde hep artı puanlar.

    tanım: başkan olmasını canı gönülden dilediğim lider.

    edit: selahattin demirtaş'la gerçekleştirilen toplantının ayrıntıları için (bkz: #77478216)
14845 entry daha
hesabın var mı? giriş yap