• mezuniyet teoremi:

    bir süre üniversitede okuyan insanlar eğer bu süreç sonunda atılmamışlarsa mezun olurlar. (atılanlar da
    eğer okula geri dönmeyi başarabilirlerse mezun olurlar)

    teoreme ek (aile faktörü düzeltmesi)
    mezuniyet hiç bir öğrencinin tek başına gerçekleştirdiği bir başarı değildir. aileler bunun kaymak kısmıyla ödüllendirilirler.

    hal böyleyken;

    insanlar bir daha görmeyecekleri sınıf arkadaşlarından belki de kurtulmanın sevinciyle belki de ölümlü bu dünya bu hımbılları bir daha belki göremeyiz diye mezuniyet töreni yaparlar diyeceğimi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. insanlar yada belli bir yaşın altındaki gençler diyelim, özünde yüksek öğretimi kendileri için değil bunu isteyenler için almışlardır, toplumun genel temayülü olduğu için üniversiteye gitmişlerdir, varsayıl bir durum olarak bir meslek edinmişlerdir. durum böyle olunca mezuniyet denen ritüel de; anne ve baba katılımını gerektiren, kepli cübbeli fotoğraflarla, çalışmakta olan ebeveyinler için küçük boy çerçeveli fotograflarla masalarında, çalışmayıp da emekliklerinin keyfini çatanların ise daha büyükçe bir çevreyle 38+ parçalı yemek takımın bulunduğu büfede topluma nazire edilen mutluluğun resmidir (ki resmi böyle yapmak dinonun aklına gelmemiştir).

    söz konusu törene katılmamak, tabi bu üniversiteden üniversiteye yöreden yöreye farklılık göstermekle, deyim yerindeyse sünnetten kaçmakla yada nikah masasından gelin kaldırmakla aynı ayarda kabul edilir. anneler keşfedilmiş ajitasyon türlerini pratiğe dökerken babalar ketum ve pragmatist takılıp "sorsana diplamayı ne zaman alabilirmiş" diye sorarlar.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap