321 entry daha
  • sağlık başlığı

    --------------------------------

    şimdi gelelim geçmiş meselesine. evet arkadaşım güzelleme yapanlara bakmayın. ülke boktan durumda idi. bu konuda ciddiyim. mesela bir hayaliniz olamazdı. yaşadığınız hayat bir nevi, kast sistemi gibi idi. öncelikle sağlık mevzusu.

    diyelim ki, babanız ssk lı, boku yediniz en mantıklısı komşularınızdan ilaç istemek idi. bu arada günümüzün ilaç biriktirme alışkanlığı oradan gelir. ilaçlar pahalı idi. örnek bir kutu antibiyotik 70 tl (70 milyon) idi. günümüzde almanız sağlıksal nedenler ile zorda olsa 14 tl kadar. sağlık hizmeti özellikle memur (emekli sandığı) değilseniz çok ama çok zordu. çünkü kast sistemine göre sadece ama sadece ssk hastanlerine gitmek zorunda idiniz. bu durumda yırtsanızda ölseniz de umurlarında değil. özel hastaneler az ve çok yüksek ücret isterler idi.
    çoğu zaman hastaneler önce ödemeyi alır, sağlık hizmetini öyle verirdi. misal en son (sağlık reformundan önce) 50 milyon tl (50 tl) ile ameliyat öncesi kontrollerimi olmuştum. sağlıkda bıçak parası gerçekti. bir nevi almayanı dövüyorlardı. çoğu zaman eğer muayne olmak istiyor iseniz, ssk hastanesinde çok erken sıraya girip, mümkünse hademe tanıdık bulmanız gerekmekte idi. (hademeler ne para kırdınız aq)

    sağlık karnesi sistemi vardı ve vize ile işlerdi. her yıl vizesi biten sağlık karnesini vize almak için il'e bağlı ssk müdürlüğüne gidip karneye mühür alacaktınız. mühür için tanıdık yok ise, misal babanneniz size kitlenirdi. hadi götür kadını. lan 70 yaşında kadını götürüp getirmek koymazdıda, o ipne memurların bu kadın o mu bilmem anlamadım demesi koyardı. ne kavgalar gördü bu gözler.

    sağlık karnesi bitince, doğru iş yerine giderdiniz. oradanda kağıt almalısınız. misal havale geçirmek üzeresin. ölecen aq. sike sike gideceksin işyerine (yada bir arkadaşına rica edeceksin) sonra doğru doktora sıra bulabilirsen. o yüzden hastalıklar bir gün önceden halledilmeye çalışırdı. (ilaç biriktirme işi).

    şimdi herşeyi başardınız ve doğru hastanede muayne oldunuz. ( bazı mesleğe saygısı olmayan doktorlara selam olsun. genel değildi ama yinede olsun). muayne bitince ilaç meselesi başlardı. şimdi ya gidip eczanede parası ile ilaç alacaksınız yada ssk hastane içinde gidip ilacı alacaksınız. ama ssk sırası öyle efsane idi ki. bir günü bırak iki gün içersinde ilacı alamazdınız. sıra yine neyse bir şekilde çözülüyordu ama sırada beklerken "ilaççç bittiiii" denmesi acayip koyuyordu. oğlum ton ton teyzelerin ağzından ne küfürler fırlardı aq. ilaç bitti ise diğer ilaçları alsanız bile yine ertesi gün ilaç sırasına gireceksiniz.
    bunlar bir fiil benim yaşadıklarım. abartsız.
200 entry daha
hesabın var mı? giriş yap