5 entry daha
  • nebushadnezzar ii ( 604-562 i.ö. ) eşi amyitis için yaptırdı denilir. aslında babil kaynaklarında pek yeri yoktur. nebuchadnezzar döneminden kalan tabletlerde kralın sarayından, babil'den ve kentin surlarından söz edilmesina karşın bahçeler'den sözedilmez.
    bahçeleri ballandira ballandira anlatan strabo,bizanslı philo, berossus,diodorus gibi yunan şair ve tarihçileridir. buna karşın , asma bahçeleri'nden sözeden tarihçilerin hiçbirisi o kadar detay vermelerine rağmen bahçeleri gözleriyle görmüş değildir. modern tarihçilere göre büyük iskender'in askerleri babil'in verimli, yemyeşil topraklarından çok etkilenmişler ve geri döndüklerinde mezopotamya'nın büyüleyici bahçelerini, palmiyelerini, nebuchadnezzar'ın sarayını, babil'in ünlü kulesini ve zigguratları anlatmakla bitirememişlerdi. ötesi, ozanların ve antik tarihçilerin hayal gücüdür.babil'in asma bahçeleri, "dünyanın 7 harikası" arasına bunlar sayesinde girmiştir:
    "bahçenin yamacına yaklaştığınızda, yapının kat kat yükseldiğini görüyorsunuz... dev bitki yığınları, büyük ve kalın ağaçlar öylesine cazibeli ki, bakanları büyülüyor. nehirden gelen bol suyu aletler yükseltiyor; ve dışarıdan bunları göremiyorsunuz." (diodorus siculus)
    strabo'dan ve bizanslı philo'ya göre ise "bahçe dörtgen biçimindeydi, iki uzun kenarı 400 metre uzunluğundaydı. kemerler ve küp biçiminde çeşmelerle süslüydü. alttan başlayan merdivenler dönerek yükseliyor ve en üst terasa kadar ulaşıyordu. asma bahçeleri, en alttan itibaren bitkilerle doluydu. dev ağaçlar topraktan en üst kata kadar ulaşıyordu. tüm yapı, taş sütunlarla destekliydi, su akımı eğimli kanallar aracılığıyla sağlanıyordu ve bir sistemle sular yukarı çıkıp yine aşağıya akarken, tüm bitkileri suluyordu. yapılanlar tam olarak bir krallık lüksünü yansıtıyordu..."

    günümüzde krallık sarayı kalıntıları yakınında yapılan kazılarda bulunan su kanllarına ait kalıntılıarın söz konusu sulama sistemine işaret edebileceği düşünülmektedir.

    http://www.kotuvepis.com/harikalar/baabil.htm
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap