• bilindiği üzere doçentlik sözlü sınavı kaldırıldı. ancak 7100 sayılı yasa ile üniversitelerin ek koşul getirebilmesi düzenledi. böylelikle her üniversite doçentlik atamasında kendi kriterlerini koyabilecek. örneğin marmara üniversitesi doçentlik için sözlü sınav kriterini tekrar getirdi.

    peki bu durum ne gibi sorunlara yol açabilir?

    1- eser incelemesini geçerek doçent unvanını kazanan akademisyen (yani artık isminin önüne akademik olarak doç. dr. yazılabiliyor) üniversitenin doçentlik kadrosuna atanmak için ayrıca bir sözlü sınava girecek. bu daha çok mali haklar için gerekli olabilir. çünkü akademisyenimiz halihazırda doçent.

    2- bir üniversitede yıllardır doçent olan kişi örneğin marmara'ya geçtiğinde baştan sözlü sınava tabi tutulacak. (bu en anlaşılabilir olanı)

    3- daha da enteresanı, sözlü gerektirmeyen bir üniversitede prof olmuş yani doçentliği yıllar önce vermiş bir akademisyen, örneğin marmara'ya başvurduğunda tekrar doç için sözlü sınava mı girecek? hiç sanmıyorum.

    4- peki doçent olmuş ama kadroya sözlü sınava girmediği için atanamamış akademisyen, prof olamayacak mı? velevki prof olamadı, bu aynı zamanda dışarıda sözlü sınava girmeden doç ve akabinde prof olmuş bir akademisyenin örneğin marmara'da açılan prof kadrolarına atanamayacağı anlamına mı geliyor?

    5- en başa dönersek, aynı koşullarda iki akademisyeni bir yandan akademik olarak doçent saymak, diğer yandansa çalıştığı kuruma bağlı olarak farklı koşullar getirerek özlük haklarını farklılaştırmak çok anlamsız değil mi?
hesabın var mı? giriş yap