• yakın çevremde fazla sayıda akp seçmeni var. bunlardan biri babamdı gezi olayları sonrasında bıraktı akp ve rte'ye oy vermeyi. diğeri de canım annem. annem lise mezunu, namazında orucunda ama başı açık bir kadın. akp liderlerinin ve rte'nin yaptığı ahlaksızlıkları görür ve inkar etmez. "hepsi yapıyor" der.

    annem eskiden, desteklediği partinin ve rte'nin icraatları hakkında daha rahat konuşurdu ama son zamanlarda siyaset konuşacak olsak yüzünü gözünü çeviriyor. "ben ince'ye oy verecem sen de ona ver" dediğimde "artık kimse düzeltemez ülkeyi, belki erdoğan düzeltir" diyor. "anne 16 senedir düzeltemedi bundan sonra mı düzeltecek?" dediğimde yine gözlerini kaçırıyor.

    annem gibi, yani akp ve rte den çok rahatsız ama yine de onlara oy verecek belki 10 kişi var çevremde. !bence bu davranışlarının temelinde şu düşünce var:

    "eğer ülkeyi biri düzlüğe çıkaracaksa bu akp ve rte tarafından yapılmalı ki ben bunca sene onlara oy vermişim, her ortamda onları savunmuşum. eğer olur da başkası gelir memleketi kurtarırsa senelerdir yanlış yapmış durumuna düşerim. biri gelir de bu ahlaksızlıkları ortaya dökerse benim ne kendime saygım kalır ne saygınlığım. sosyal çevremde ahmak konumuna gelirim."

    türkiye'de insanlar yanlış yapmış olmaktansa yanlış yapmayı sürdürmeyi tercih ediyor. kendi çevreleri içerisinde "hata yapan" olarak bilinmeyi büyük bir kayıp ve ayıp olarak görüyorlar ve bununla yüzleşmekten kaçınıyorlar. bu da gelişimin değişimin olmadığı kısır bir döngü yaratıyor haliyle. tıpkı borsada batan bir hisseye bakan yatırımcısının: "bundan sonra yükselecek, daha da düşemez, yanılıyor olamam, kaybeden olamam" düşünceleriyle elinde avucunda kalanları iç etmesi gibi.

    kendilerini rte ile özdeşleştirmişler. rte'nin hatası seçmeninin hatası oluveriyor, savunmaya geçiyorlar. rte (dolayısıyla kendileri) yargılansın, konuşulsun istemiyorlar. şahsi fikrim, bu insanları başka bir lidere oy vermeye ikna etmek oldukça zor. ama onları kolayca oy vermemeye ikna edebiliyorum. diyorum ki en azından bu seçimlerde oy verme! piyasayı tahlil edebilecek durumda değilsin. işler düzelince yine verirsin.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap