21 entry daha
  • kedinizin sizinle iletisim kurdugu dildir bu. eger kedinin vucut dilinden anlarsaniz aklindan gecenleri ve hissettiklerini size aktardigini gozlemlersiniz.
    bu dili bilerek kedinizin biyiklarini, kulaklarini, kuyrugunu ve bazi davranislarini kitap gibi okuyabilirsiniz.

    kedi dili konusunda veteriner hekiminizden ogrendiklerinize internetten topladiklarinizi ekleyecek olursaniz kisa zamanda "anliyorum ama konusamiyorum" seviyesine gelirsiniz.

    kedi dili sozlugu hakkinda bilgi isteyenlere:

    kuyruk:
    kuyrugun ritmik bir sekilde saga sola sallanmasi kopeklerdekinin tersine keyfinin yerinde oldugunun degil, gergin, endiseli, ofkeli ya da heyecanli oldugunun gostergesidir. ritmin giderek hizlanmasi ise gerginligin ya da ofkenin giderek arttigi anlamina gelir. her ne yapiyorsaniz yapmaktan vazgecmenizde fayda vardir.

    dik kuyruk genellikle selamlama anlami tasir, hem birbirlerini hem insanlari selamlama bicimleri sakin bir ifade esligindeki duz ve dik kuyruktur.
    dik kuyruk ayni zamanda kendisini gormesini istedigi kedilere/kisilere "ben burdayim, bakin flamayi da cektim" mesaji verir.

    yaniniza yaklasan kedinin kuyrugu dik ve duz ise, tuyleri de gerginlik ifade eder sekilde diklesmis degil, yatik ise arkadaslik kurmak istegi ifade eder ki bir kediden alabileceginiz en guzel davetlerden biridir.
    durmayiniz, alnini, gidisini oksayarak davete icabet ediniz, o anin tadini cikariniz.

    dik kuyruk cekimser tavirlar ve diklesmis tuyler esliginde guvensizlik ifade eder.
    kuyruk asagiya birakilmissa rahat ve guvende, yana dogru ve yay seklindeyse tedirgin, guvensiz hissettigi anlamina gelir.

    biyiklar:
    biyiklari gozlemlemek o anda nasil hissettigini, ne dusundugunu anlamanin en kolay yoludur.
    dik ve ileri dogru uzanmis biyiklar saldiriya (ya da oyuna) hazir oldugu, yana dogru acilmis biyiklar, rahat ve kafasina gore takilmakta oldugu, yuzune yapistirdigi biyiklar ise korkmus oldugu anlamina gelir.

    kulaklar:
    ileri dogru uzanmis kulaklar rahat, keyifli oldugu, guvende hissettigi anlamindadir. oyun oynarken, keyif aldigi herhangi birsey yaparken gozlemlenir. dik, duz ve yatik tuylu kuyrukla birlikte selamlama hareketini tamamlar.

    kulaklar sapka siperligi gibi alin uzerine dusurulmusse , olasilikla ilgisini cekecek birsey bulmus, onu incelemeye, ne oldugunu kesfetmeye calisiyordur.

    siz konusurken sesinizi dinlemek icin kulaklarini size dogru cevirir. bir baska deyisle yuzunu yan cevirmesi sizi dinlemediginin degil, tam tersine kulagini size verdiginin gostergesidir.

    geriye yatmis kulaklar ofke ve endise habercisidir. one dogru diklesmis biyiklarla birlestiginde saldirmaya hazirlandigi anlamina gelir.
    eger kulaklar kafaya yapistirilmissa ofkesi tavan yapmis demektir, alttan alin, abi deyin, suyuna gidin.

    miyavlamak:
    yuzunuze bakarak miyavlayan kediniz mutlaka birsey anlatmak istiyordur.
    ya mama kabi bosalmistir, ya suyu ya da kumu kirlenmistir, ya oyun oynayasi gelmistir ya da disari cikma aliskanligi varsa cikmak istiyordur.

    simdi gelelim hareketlere:

    kedi masaji:
    eger kucaginizda ya da yaninizda yatarken (aslinda tam bir yatis olmayip yari yatar-yari oturur bir pozisyondur) size ya da yataga boyle masaj yapar gibi, boyle hamur yogurur gibi bir hareket yapip patilerini yavas yavas ileri geri kaldirip konduruyorsa (biliyorum dogru durust tarif edemedim ama bilmezdim kelimelerin kifayetsiz oldugunu kedilerin bu davranisini anlatmaya kalkmadan once) ve bir yandan da purr purr purrluyorsa, bu, sizin adiniza mutluluk verici bir an yasaniyor demektir. sevinc gozyaslari dokunuz.
    kediler bu davranisi sut yavrusuyken anne koynunda yaparlar. sizin kucaginizin ona hemen hemen tum canlilarin omur boyu en rahat ettikleri ve en guvende hissettikleri yer olan ana kucagini animsattigini, anne kucagi anilarini cagristirdigini anlatir.
    ayrica o tatli patilerin bu melek masaji en berbat agrilara bile son verir, oyle de sifali bir masajdir.

    mutlulugunuzu bastirmaya calisin, fazla fikirdamayin, birakin kucaginiz ve kediniz bu anin tadini cikarsin.

    saldiri:
    kulaklari geriye yapistirmis, biyiklari one uzatmis on patileri cene hizasinda alta almis ve popoyu havaya gozleri de size dikmisse, popoyu gozlemleyin, popo nesrin topkapi misali titrestigi an kahkahayi basin. bu onun saldirisini durdurmayacaktir ama bir yandan av olup avlanirken bir yandan eglenmenize yardimci olacaktir.
    boylece birkac minyatur vampir isirigi ve birkac tirmik izi karsiliginda kedinizin avlanma icgudusunu doyurmus olursunuz.

    yalniz, isirik ve tirmik darbelerine, kendinizi geri cekip cok yuksek olmayan sesle bagirarak tepki verin ki caninizin yandigini anlasin ve avlanma oyununun suyunu cikarmamayi da ogrensin.
    bu bir ise yaramiyorsa hararetle isirmakta oldugu elinizi "al lan al!..al!..al!..cekinme!.." diye agzina agzina sokarsaniz boyle hevesli bir av onun hevesini kaciracak ve "thanks but no thanks" moduna gecip ikrami geri cevirmesini saglayacaktir.

    oyun:
    yapmacik kizginlik ya da korkaklik gosterileriyle saldiriyor ya da kaciyorsa, o elf kulaklar da one dogru uzanarak bu hareketlere eslik ediyorsa, ya da gene one egik kulaklar esliginde savunmaya gecmis gibi yan yan kosuyorsa, hele bir de bunlara size dogru firlatilan oyunbaz bakislar da ekleniyorsa kediniz "mal mal bakacagina kalk da biraz kovalamaca oynayalim" diyordur.
    pesine dusun, hemen lap diye yakalayip oyunun icine etmeyin.
    hizina ayak uydurarak pesinden kosarken ya da onunde kacarken kedinizin ne kadar cevik oldugunu, bir anda adiminizin onune gecip ayaginizin altina giriverecegini de dusunerek terliginizi & ayakkabinizi cikarin, bu oyunu yalinayak oynamaya ozen gosterin. ayaginizin ciplak olmasi olasi bir kedi-ayak temasini en hizli sekilde algilamaniza ve adiminizi/ayaginizi hizla kontrol etmenize yardimci olacaktir.

    sirtustu yatip gobegi sergilemek de "ben oyun istiyorum" anlamina gelir. (ozellikle yavru kedilerde)

    gene ozellikle yavrularda arka patiler uzerine ayaga kalkmak da oyuna davet anlamina gelir.

    oyun icin onemli ek bilgi: kedinizle gecireceginiz onbes dakikalik bir oyun seansi hem ona hem size iyi gelecektir. yalniz oyuna basladiktan sonra en az 15 dakikayi doldurmaya ozen gosterin, ornegin 5-6 dakika oynayip tam keyfini cikarmaya baslarken oyunu kesmeniz kedinizde davranis bozukluklarina yol acabilir.

    ve geldik en enn ennn guzel kedi hareketine:
    alnini size surterek mirildanirsa***, bu "biz arkadasiz, seni seviyor muyum ney?" demektir, badilist'e girdiginizi mujdeler; durmayiniz, derhal duygulaniniz, gaza geliniz, "ben de seni seviyorum dostum" seklinde cevap veriniz.

    bu mirildanarak alin surtme islemini bir de hoslandiklari bir seyi yaptiginizda ya da verdiginizde sergilerler ki; bu da bildiginiz "tesekkur ederim" demektir. "bir sey degil" cevabi, nezaket geregidir.

    hamis: canlilarin canini ciddiye alin, duydugunuz herseye inanip her onerinin*** hemen ustune atlamayin. ogrendiklerinizi veteriner hekiminize ya da internette kucuk bir cabayla ulasabileceginiz ve guvenebileceginiz sitelere, icerigi inceleyerek, gerekirse mail ile sorarak onaylatin. yanlis bir oneriyi uygulamanin can sikici & can yakici sonuclari olabilecegini hatirlayin.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap