3 entry daha
  • 1995-1996 sezonu şampiyonlar ligi finali maçı.

    yer roma olimpiyat stadı, hakem manuel diaz vega. didier deschampes, alessandro del piero, gianluca vialli, moreno toricelli, vladimir jugovic, antonio conte, fabrizio ravanelli gibi dönemin önde gelen futbolcularını kadrosunda bulunduran juventus ile son sezonun şampiyonu ajax arasında oynanmıştır. 24 mayıs 1995 ajax milan maçı'ndaki ajax kadrosu artık daha tecrübeli bir şekilde finale gelmiştir. total futbol takımdaki her futbolcunun aklına kazınmış, sistem makine gibi işlemektedir. teknik direktör yine louis van gaal.

    juventus'ta ise teknik direktör o zamanlar marcello lippi. artık takımlar 3 oyuncu değiğştirebilmektedir. bir önceki finalde bu kural 2 oyuncu ve bir kaleci değişikliği şeklindeydi.

    maça juventus defansif bir anlayışla başlayarak ajax'ın o boğuzu presini ve hücum gücünü kırmayı amaçlıyordu. oldukça güçlü futbolculardan kurulu juventus ikili mücadelelerin hepsini kazanıyordu. kontra ataklarla gol bulmayı deniyorlardı ki 10. dakikada kendi sahalarından müthiş bir hızla çıkıp 22 yaşındaki genç yetenek alessandro del piero'yu topla buluşturmayı başardılar. del piero uzaktan vurdu, fakat edwin van der sar topu karşıladı dönen topta ravanelli sol ayakla kolay pozisyonda topu dışarı vurdu. juventus beklenenden de iyi başlamıştı.
    sağdan bir taç atışıyla juventus del piero'yu topla buluşturdu. o da takımın tecrübeli forveti fabrizo ravanelli'ye havadan bir top attı ama istediği gibi güzel bir pas olmadı bu. ajax defansının hatasıyla( edwin van der sar ve frank de boer'in ortaklaşa hatası) top bir anda ravanelli'nin önünde kaldı. tecrübe işte böyle finallerde kendini gösteriyor. fabrizio ravanelli tecrübesinin getirdiği soğukkanlılıkla üstüne gelen edwin van der sar'ı çok şık bir şekilde çalımladı. neredeyse sıfıra yakın bir açıya gelen topu çok yumuşak bir donuşla ağlara gönderdi ve dakikalar 12'yi gösterdiğinde juventus italya'da 1-0 öndeydi.

    henüz ilk yarının sonlarında ajax gözünü karartmış ve tüm hatlarıyla hücuma başlamıştı. juventus da geriye yaslanıp del piero gibi süratli bir futbolcusunu kontra ataklarla kullanıyordu. del piero sık sık rakip defansla birebir kalsa da fiziksel dezavantajıyla sürekli yerde kalıyordu. hakem bazı pozisyonlarda faul bile vermiyordu.

    köşe vuruşlarında rakip kaleye korkusuzca 8 kişiyle saldıran ajax bu kornerlerden birinde juventus kalecisi peruzzi'ye kalp krizi yaşatıyor peruzzi de juve taraftarına aynı duyguları yaşatıyordu. soldan kullanılan korner ceza sahası dışına uzaklaştırılıyor, ajax'lı futbolcu ceza sahası dışından vuruyor, ajaxlı başka bir oyuncu kafayla topu peruzzinin üstünden aşırtıyor ama peruzzi hatasını erken anlayıp çizgiye inmekte olan topu tokatlamayı başarıyordu.

    bu kornerden bir iki dakika sonra juventus yine kontra atağa mükemmel çıkıyor ileride bir anda 4 kişi oluyor ajax savunması 3 kişiyle yakalanıyordu. müthiş bir çalımla rakibi geçen del piero golü atamayınca juventus taraftarı yine heyecandan yerlerinde duramaz oluyorlardı.

    dakika 40 olduğunda serbest vuruş için ajax'ta topun başına iki isim geçiyordu. danny blind(daley blind'ın babası) ve frank de boer. danny blind ayakkabısını bağlar gibi yaparken rakip takım'a rahat olun daha kullanmıyoruz izlenimi veriyordu. o sırada frank de boer topu tam peruzzinin karnına doğru nişanlıyor, peruzzi de topu tutmak yerine hemen önüne yumrukluyordu. peruzzi'nin hata yapacağını tahmin eden jari litmanen skoru 1-1'e getiryordu.

    ikinci yarıda lippi sigara üstüne sigara içerken takımı da oyunun kontrolünü eline geçirmeye başlıyordu. ikinci yarıda sık sık 3-3, 4-3 gibi kontra atak şansları yakalasa da juventus bunlardan yararlanamıyordu. özellikle vialli ve del piero gol kaçırma yarışında gibiydi.

    ajax zaman zaman kanatlardan yüklenmeye çalışıyordu. bu denemelerin birinde kiki musampa topu alıyor rakipleriyle dans edip onları geçiyor bu sırada takım arkadaşları da atağa destek verip juventus sahasına geçiyordu. rakip yarı alanın 5-6 metre içinde rakibini geçen kikin musampa hakemin pozisyonun içinde olma sevdasının kurbanı oluyor ve topu hakeme kaptırıyordu. hakem kiki musampa'ya yaptığı harekete ( çok net fauldü eğer rakip yapmış olsa) kaptırmışken kendini yere uzanıyor o sırada juventus en iyi yaptığı şeyi yani kontra atağını yapıyordu. bir pozisyonu daha mükemmel paslar ve kötü bitiricilikle böylelikle sonlandırıyorlardı.

    ikinci yarıda ve uzatmalarda gol olmayınca penaltı atışlarına geçildi. bu sırada eminim juventus taraftarı peruzzi'nin performansını merak ediyordu. zira kendisi maç içinde yaptığı müthiş hatalarla takımını zor durumlara sokmuştu. neyse efendim...

    ilk penaltıcı ajax'tan edgar davids. peruzzi maçtaki hatalarını affettirircesine bu penaltıyı çıkarıyordu ve ajax daha ilk penaltıdan baskı altına giriyordu.

    juventus'ta ilk penaltıyı ciro ferrara gole çeviriyordu.

    ajax'ın ikinci penaltıcısı jari litmanen. her zaman olduğu gibi hata yapmıyor ve bu penaltıyı gole çeviriyordu.

    juventus'ta topun başına gianluca pessotto geliyordu. edwin van der sar parmaklarının ucuyla dokunduğu topu çıkaramıyor ve juventus üstünlüğü devam ediyordu.

    ajax'ta 3. penaltıcı arnold scholten çok soğukkanlı bir şekilde peruzzi'yi ters köşeye yatırıyordu.

    juventus'ta ise 3. penaltı için beyaz noktaya michele padovano geliyordu. edwin van der sar yine parmaklarının ucuyla dokunuyor ama bahtsız kardeşim bu topu da çıkaramıyordu. ah be edwin!

    ajax'ta artık umutlar azalırken sağ bek, 33 yaşındaki sonny silooy topun başına geliyordu. güzel bir şekilde topu köşeye doğru atmayı başarıyor ama biraz yavaş giden topu peruzzi çıkarmayı başarıyordu. artık juventus şampi olmuştu (bunun demesem ölürdüm).

    son iki penaltıdan birini atsa juventus için yeterli olacaktı. vladimir jugovic geldi topun başına. vialli arkası kaleye dönük ferrara'ya sarılıyordu. yüzü juventus taraftarına bakıyordu. jugovic'in yüzünde baskı ifadesi vardı ama bu baskıyı kaldırabilecek bir oyuncuydu. çok sert bir şekilde topu sola doğru gönderdi, van der sar yine müthiş bir şekilde topa uzandı ama bahtsız kardeşim yine çıkaramadı. top ağlara gittiğinde ciro ferrara viallinin üzerinde çimlerde uzanıyordu. kupa vialli'nin ellerinde yükseldiğinde torino sokakları çoktan bayram yerine dönmüştü bile.
hesabın var mı? giriş yap