4 entry daha
  • 17 mayıs itibari ile 27'ye yakın firma telekomünikasyon kurumu'na başvurarak uzak mesafe telefon hizmetleri vermek üzere lisans aldılar. bu lisanslar a,b ve c olarak yeterliliklerine göre sınıflandı ve ücretlendirildi. bugüne kadar ise bu 27 firma üzerine 8-10 firma daha lisans almak için başvurdu . mevcut 27 firmanın bir kısmı da kapandı veya birleşme yoluna gitti.
    peki aslında telekomünikasyon sektöründe bugüne kadar neler oldu?
    acaba bu umth firmaları turk telekom'a rakip mi? alternatif mi?
    efendim bildiğiniz üzere 2005 yılının mayıs ayına kadar türkiyede telekomünikasyon bir tekeldi. fakat ab uyum süreci içersinde telekomünikasyonun özelleştirilmesi ve tekel'in kalkması kaçınılmaz hale geldi.
    ama biz gelin bu umth firmaları ne iş yapar ne yer ne içer ona bakalım. -umth firmalarının vaadi şehirler ararsı ve uluslararası görüşmeleri insanlara turk telekomdan daha ucuza yaptırmaktır.-
    bugün lisans alarak umth hizmeti firmalarının önemli bir kısmı zaten lisans almadan da bu işleri yapmaktaydılar. yurt dışından internet üzerinden getirdikleri ses trafiğini turk telekomdan aldıkları her biri 30 telefon kanallı pri hatları vasıtası ile telekom şebekesine sokarak müthiş bir vurguna imza attılar.
    peki bu vurgun nasıl gerçekleşti? hemen açıklayayım bildiğiniz üzere yakın zaman kadar turk telekom uluslararası görüşme ücret çok yüksekti, örneğin almanya ile görüşmek isteyen bir kimse dakikası 800-900 bin liraya görüşebiliyordu. oysa almanyadan türkiyeyi aramanın dakikası 200 bin lira seviyelerindeydi. yabancı operatörler türkiyedeki lisansız operatörler ile anlaşarak turk telekoma yüksek paralar ödemek yerine internet üzerinden sesi bu firmalar indirmekte ve çok daha ucuza mal etmekteydiler. tabi bu arada türkiye de birilerinin kayıt dışı hesaplarına milyarlarca lira akarken bir devlet kurumu olan turk telekom zarar etmekte ve tc 'de vergi geliri kaybetmekteydi. burada bahsedilen görüşme sürelerinin milyar dakika/ay olduğu düşünülecek olursa pastanın büyüklüğünüğü siz düşünün.
    zaman zaman küçük baskınlar ile bu firmalar yakalanmaya çalışıldı , hatta işin içine mit'in bile girdiği söylendi.fakat çoğu yakalanamadı. diğer taraftan da bu pastanın büyüklüğünü gören sermaye grupları telekom'un serbestleşeceği günü iple çekmekteydiler. lakin lisansız olarak bu işleri yapmak prestijlerine gölge düşüreceğinden beklemek zorundaydılar.
    sonra...2004 yılı başı itibariyle telekom tekeli kalktı ve 45 tane firma lisans almak için telekomünikasyon kurumunun kapısını çaldı.
    kimler yoktu ki bu 45 firma arasında holdingler, eski bakanlara ait firmalar, bilgisayarcılar, tekstilciler, ispler kısacası konuyla ilgili ilgisiz bir ton firma.
    bu 45 firmadan ancak 27 tanesi lisans alabildi ve bu lisansları alırkende kendilerini yüzbinlerce dolar yatırım yapmış ve lisans parası vermiş olarak buldular.
    çoğu hala telekom işinin çok karlı bir iş olduğunu ve geriye kalacak 3-5 firmadan biri oalacaklarına inanıyorlar. turk telekomun 1 ağustos 2004 itibari ile şehirler arası ve uluslararası görüşme ücretlerini indirmesi sektörün fişi çekildi. anlayacağınız orjinasyon(türkiyeden yurt dışına ve şehirler arasına çağrı yollama) işi bitti. ancak terminasyon(yurt dışından gelen çağrıların sonlandırılması) yapan firmalar 3-5 kuruş kazanabiliyor ki telekom'un özelleşmesi ile o da imkansız hale gelecek gibi gözüküyor. zaten devlet'in bu firmalara lisans vermesinin tek sebebi yukarıda da sözü geçen kayıt dışı geliri geçici bir süre kontrol altına almaktan başka birşey değildi. turk telekom'un özelleşmesi ile bu firmalar ne kadar yaşar kim bilir? anlayacağınız sonları bir zamanların internet servis sağlayıcılarından farksız olacak , yine devlet eliyle kurdurulup yine devlet eliyle öldürülecekler. bu işten tek para kazanan ise operatörlerin operatörü sıfatıyla gezen yeşil kunduralı adanalılar olacak.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap