1 entry daha
  • ingiliz ve anzak kuvvetleri 8 ağustos günü conkbayırı tepesini kısmen ele geçirmiş fakat 9-10 ağustosta yapılan türk taarruzları karşısında direnememişti. artık müttefik kuvvetleri son saldırılarını anafartalar cephesinden yapmaya başlayacaktır. bu saldırılardan birisi de tekke tepe olarak adlandırılan noktaya yapılacaktı.
    tekke tepe konum
    54. tümen 10 ağustos günü karaya çıkmış olan müttefiklerin elindeki son takviye kuvvettir ve tekke tepeye yapılacak taarruzda kullanılması emredilmektedir. general frederick stopford'un karargahına iletilen emirde gece karanlığında 54. tümenin taarruz hattına gönderilmesi ve 12 ağustos sabahı tekketepe sırtlarına taarruz etmesi emredilmekteydi. sahildeki diğer üç tümen ise ileri hareketle 54. tümen’in kanatlarını koruyacaktır. tepeler ağustos ayı olmasına rağmen yoğun bir sis ile kaplıydı.
    türk mevzileri saldırı hattında çok fazladır. taarruz sonrası yapılacak ikmal hattı bu mevzilerden gelecek ateşle tehlikeli olabilirdi. bunun için anzak kuvvetlerine bağlı 100 keskin nişancı saldırı hattına gönderilmişti. 54. tümenin 163. tugayına 13 ağustos günü yapılacak saldırı için 12 ağustos öğleden sonra hatta konuşlanması emri verildi. onları binbaşı münip komutasındaki 36. alay karşılayacaktır.
    163. tugay taarruza hazırlık ateşi sonrası saat 16:00 sıralarında başladı. ilk saldırıda fazla bir direnmeyle karşılanmadılar fakat daha sonra kanatlardan türkler saldırıya geçmişti. tugay saldırı altında geri çekilirken norfolk taburu(sandirngham) yoğun sis içerisinde ilerlemiş ve türkler tarafından çevrelenmeye başlamıştı. çevrelenen norfolk taburu taarruza geçen türk kuvvetleri tarafından albay horace george proctor-beauchamp'da olmak üzere 16 subayı ve 250 askeri süngülenmiş yada vurulmuştur. bir daha onlardan geri dönen olmamıştır. toplam ingiliz zayiyatı 30 subay 650 askerdir.
    albay horace george proctor
    bu olay bir bulutun ingiliz alayını tamamen içine alıp götürmesi, hatta ufolar tarafından kaçırıldığı gibi mucizevi bir olaymış gibi gösterilmiştir. halbuki daha sonra, türkler tarafından esir alınmış ve bir alman hastahanesinde tedavi edilip kurtulan ingiliz çavuş tom william'ın yaşadıklarını anlatmasıyla, anlaşılacaktı ki geriye kalan 40 ingiliz bir samanlığa sığınmış ve türkler tarafından eritilmişlerdir.
    12 ağustos tekke tepe muharebesi
    1999 yapımı ''all the king's men'' isimli filmde norfolk tugayı konu alınmıştır.
    filmin son sahnesi
    ingiltere sandirngham yapılan norfolk tugayı anıtı
    general stopford ertesi gün şafak vakti yapılacak saldırıyı da iptal etmiş ve taarruz durdurulmuştu.
    norfolk taburu askerleri için azmak mezarlığında temsili mezar taşları yapılmıştır.
    azmak mezarlığı
    yaralı askerlerden bazıları istanbul'a getirilmiş, burada hayatlarını kaybetmişlerdir. haydarpaşa ingiliz mezarlığında bulunan g. harnwell'in mezar taşı
hesabın var mı? giriş yap