5 entry daha
  • son haftalardaki nasdaq rekorlarından sonra konuşulan hadise. ilk balonda şirketlerin bilanço değerlerinin çok üzerinde değerlemeler bir anda geldiği için balon da bir anda patlamıştı. son zamanda nasdaq'daki şirketler de aynı şekilde benzerlik gösteriyor. birkaç şirket dışında bilançoları bu kadar iyi olmamasına rağmen yatırımcılar tarafından deli gibi satın alınıyor. şu grafikte 1998 temmuz'da başlayan ralli 99 aralığındaki tarihi zirveye kadar devam ediyor. tabii o dönem milenyum çılgınlığı da olduğunu eklemek lazım. ama yine de 1.5 sene sonra zirve görüyor ve ufak bir düzeltmenin ardından tekrar yükselmeye çalışsa da temmuz 2000'de balon patlıyor ve panik satışlarıyla ayı piyasası hakim oluyor. %400 civarında değer kaybetttikten sonra tekrar 4 binleri görmesi için 5 sene beklemek zorunda kalıyordu.

    yeni balon için grafiğe baktığımızda benzer bir yükseliş var ama o zaman ki gibi bir bilinmezlik olmasa da önemli değer kazanan şirketlerin bilançoları başka şeyler söylüyor. örneğin tesla, zarar etmesine rağmen bu kadar değerlenmesindeki tek faktör musk'ın popüleritesi. üstelik gm, ford gibi şirketlerin elektrikli otonom araçları benzer yatırımları yapmasına rağmen. keza nvidia, bitcoin'in yükselmesiyle madencilik kartları sayesinde inanılmaz bir değerlemeye girdi. apple'a gelecek olursak oradaki hikaye başka, zaten endeksi çoğunlukla amazon'la beraber taşıyan şirketlerin başında geliyor.

    eğer bir balon varsa, bir tetikleyici ile patlayacağı kesin. olası 2018-2020 global krizinde paranın nereye gideceğiyle de doğru orantılı. hep beraber izleyeceğiz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap