6 entry daha
  • (bkz: #77971494)

    selam, vegan olmayanların zekalarına çok takıldığını fark ettim, o yüzden buraya bir el atmak istedim. inanması güç olsa bile veganlar, vejetaryenler ve hepçil beslenenler arasında en düşük iq ortalamasına sahipler.

    doğrudan ıq sonuçlarının bulunduğu orijinal link, nedense, yerini başka bir çalışmaya almış. olsun, senin için üşenmedim ve ıq sonuçlarını sıralayan bir sağlık sitesi(?) buldum.

    --- spoiler ---
    for those of you playing along at home, here are the actual average ıq scores assigned to each group in the study:
    – meat eaters not in vegetarian group – 95.5% of the study – 100
    – vegetarian group without vegans – 4.3% of the study – 105
    –vegan subgroup from vegetarians – 0.1% of the study – 95
    --- spoiler ---

    yazının devamında da ''böyle bir şey nasıl olabilir yeeaa?!!'' diye şokunu anlatmasından başka bir şey değil. hayvansal gıda tüketmenin zekayı olumlu etkilediğini kendisi de itiraf ediyor zaten farkında olmasa da.

    orijinal link buydu, oradaki yazının üstünü kapatarak değiştirmişler ama araştırma aynı.

    --- spoiler ---
    when vegetarians were divided into those who were strictly vegetarian (no fish or meat) and those who consumed fish or chicken, no difference was found in ıq score. among those who had taken vegetarianism to its logical conclusion (“gone the whole hog,”, as it were) and become vegan (no animal products), mean ıq scores were lower. on average, vegans had a childhood ıq score that was nearly 10 points lower than other vegetarians: mean (sd) ıq score 95.1 (14.8) in vegans compared with 104.8 (14.1) in other vegetarians (p=0.04), although this estimate must be viewed with caution as only nine participants were vegan.
    --- spoiler ---

    yani neymiş? zekayı etkileyen asıl şey et değil, hayvansal gıda tüketmekmiş. bunu ilk cümleden anlayabilirsin.

    ama pişmiş et yemeyi de küçümseme derim, yemeseydik bugünlere gelemezdik. 1 2

    bunları gelip neden buraya yazdım? çünkü baktım ki vegan olmayan herkesi cahil, çomar, çapsız, vs diye nitelendirince, dedim ki birisinin artık gerçekleri anlatması gerekiyor.

    hep derim, yine diyorum : vicdanen vegan olan insanlar ile bir alıp veremediğim yok. adam et görünce midesi bulanıyor, olabilir. ama, çıkıp veganlık çok sağlıklıdır, çok doğrudur, inanılmaz faydaları vardır vs dersen bana da söz hakkı geçer.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap