93 entry daha
  • etinden ve sutunden yararlanilan pazarlama harikasi dizi. batman filminin alt tarafi plastik oyuncaklari ve video oyunlari yapilirken, bu dizi ile ilgili frankfurt'tan dubai'ye dunyanin dort bir yaninda partiler duzenlenmekte, dizinin evsahibesi manhattan'ta ise kisi basi 35 dolara sex and the city turistik turu yapilmaktadir. evet yanlis duymadiniz, turistik tur: samantha'nin carrie'ye en cesur itiraflari yaptigi rüküs upper east side bistrolari birer sanat eseri gibi gosterilmektedir yani meraklilarina. john lennon'un öldürüldügü, travis bickle'in öldüremedigi sokaklarda dort cift topuklu ayakkabinin pesinden gitmektedir ayaklar her gun.

    kisacasi bir pazarlamacinin gozunden bakildiginda altin madenidir, cennettir. starbucks gibi harc-i alem olmus markalarin cigirtkanligini yaptigi gibi manolo blahnik ve jimmy choo gibi pabuclarin kapis kapis satmasini saglamistir.

    dizi en ama en sukela hedef kitlesine birebir hitap etmektedir: 25-35 yas arasi bekar, bagimsiz, buyuk sehir calisan kadinlaridir bu kitle. kendi paralarini kazanirlar ve kazandiklari parayi temel ihtiyac maddeleri olan ayakkabi, canta, sac bakim malzemeleri ve temel besin maddeleri olan sushi ve martini ve organik salata sosuna* harcarlar. (bu soylediklerim amerika icin gecerli)

    alisverisi bir angarya degil de bir mutluluk araci olarak gorenleri cogunluktadir. alisveris etmek, tuketmek onlar icin guvensizliklerini yenmenin en iyi yoludur, cunku "bilirler" ki o sac kremini almazlarsa saclarinin elizabeth hurley'ninkiler gibi parlamasinin imkani yoktur. guvensizlikleri konusunda basit bir deney yapmak icinse tanidiginiz bir kadina samimi bir sekilde "popon buyumus sanirim biraz" demeniz yeterlidir. ote yandan umutludur da bu kitle fazlasiyla, ki bu umuttur onlara üç aylik asgari ucreti bir cift pabuca verdiren.

    butun genellemelerin ister istemez yanlis oldugu su gezegende dilim dondugunce betimlemeye calistigim bu kitlenin kendini zeki olarak gorenleri miranda'ya, capkin olarak gorenleri samantha'ya, uslanmaz bir romantik olarak gorenleri charlotte'a, iyi aile kizi olup gunluk tutanlari da carrie'ye benzemektedir kendi ic aynalarina bakinca.

    bu ozdeslestirmenin gerceklesmesi icin karakterlerin repliklerinden kostumlerine kadar hersey dusunulmustur. cok onemli olan bir nokta ise bu dort kadinin da asla birer cover girl degil ama bakimli birer bridget jones olmalaridir: hicbirisi delice guzel degildir ancak alimli ve hazircevaptir - alt tarafi yarim saatlik bir televizyon dizisinde karakterlere zeki kadin imaji vermek isteyen ama book smart stigmasindan kacinmak isteyen isvicreli bilimadamlarinin yegane formuludur hazircevaplik ne de olsa.

    kisacasi bir nevi yakisikli degil ama sempatik durumudur karsimizdaki, ki bu cok ama cok onemli bir ayrintidir. zira, nicole kidman tarzi akil almaz incelikte bir bele, laetitia casta'nin memelerine, milla jovovich'in gozlerine, angelina jolie'nin dudaklarina sahip olan asiri guzel bir kadina verilen bilincalti kadinca tepki, kendini ozdeslestirmekten cok kiskanclik duymaktir olsa olsa. bu hedef kitlesine dogrultulmus diger buyuk pazarlama silahi ally mcbeal'de de sevimli calista flockhart iyi kadinken tas gibi sarisin portia de rossi'nin kotu kadin olmasi sacma bir senaryo tesadufu degildir elbette.

    sozun kisasi, carrie'nin sac seklinden samantha'nin dkny bluzuna kadar her ayrintinin dusunuldugu bir pazarlama harikasidir bu dizi, bir baska entry'de onerildigi gibi cinsel bilgilenme dersinden cok pazarlamaya giris dersinde gosterilmesi yerinde olacaktir. simdilerde boslugu desperate housewives ile dolmaktadir nispeten.
616 entry daha
hesabın var mı? giriş yap