1 entry daha
  • adaylarla başlayalım;

    erdoğan'ın oyu makul denilecek seviyede. aslında kritik eşik olan %45'in altında olması sevindirici. çünkü %45'in üstündeki her puan 2. turda şansını daha da arttırırken 45'in altında kaldığı her puan da aynı oranda şansını azaltmakta.

    ince'nin oyunun %30'ları görmesi şaşırtmadı. ben halen son 10 günde bir saçmalık olmaz ve bu rüzgarı korursa %35'i zorlayacağını düşünüyorum.

    gelelim partilere;

    hdp'nin barajı geçmesinin neredeyse garanti olması ile muhalefetin meclis çoğunluğunu ele geçireceği kesin gibi birşey. ha, aralarında ne kadar anlaşırlar ne kadar anlaşamazlar onu bilemiyoruz ama en azından kısa vadede birlik olacaklarını ve sorun çıkartmayacaklarını tahmin etmek güç değil. en azından asgari müştereklerde buluşacaklarını düşünüyorum.

    gelelim 2. tura;

    erdoğan'ın %42-44 bandında kalması ve meclisi de muhalefete kaptırması ile bizi çok eğlenceli bir ikinci tur beklediğini söylemek yanlış olmaz. geriden gelen her zaman avantajlıdır prensibi ile rüzgarı arkasına alan ince'nin 2. turda seçimi kazanacağını düşünüyorum. nasıl mı?

    1- küskün akp seçmeni meclisi de muhalefete kaptırmış olmanın verdiği moral bozukluğu ile 2. turda sandığa gitmekten vazgeçebilir.
    2- 2. turda rte'ye oy vermek, seçmenin bir erken seçimi daha göze alması demek olduğundan mevcut ekonomik koşullarda bıkmış, yorulmuş akp seçmeni yine sandığa gitmeyebilir.
    3- 2. turda kürt oylarını almak için rte'nin yapacağı radikal hamlelerin cumhur ittifakının dağılmasına yol açması ile mhp seçmeni 2. turda sandığa gitmeyebilir ve hatta ince'ye bile yönelebilir.
    4- meclisi de almış muhalefet seçmeninin kan kokusunu alması ile birlikte sandığa tamamen gitmesi sonucu kendi cephesinden oy kaybetmeyecektir.
    5- mevcut durumda hdp seçmeninin hatırı sayılır bir bölümünün (%90lar belki de) ince'yi destekleyeceği artık sır değil.

    tüm bu maddelerin ışığında 2. turda seçimi ince'nin kazanma ihtimali benim gözümde %50'nin üstündedir.

    ince 52- rte 48 sonucunu bekliyorum.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap