1 entry daha
  • canon tarafından üretilen ve 7 haziran 2018 tarihinde resmi duyurusu yapılmış olan canon ef 70-200mm f/2.8l is ii usm'nin güncellenmesi sonucu ortaya çıkmış 3'üncü jenerasyon telefoto zoom lens.
    bu lens ile özellikle 1d ve 5d serisi dslr kameralar ile çalışan profesyonel fotoğrafçılar hedeflenmiş görülüyor. istenmeyen parlama, iç yansıma ve gölgelenmeyi azaltmaya yardımcı olan "air sphere coating" (asc) teknolojisinin eklenmesi neticesinde özellikle ters ışıkta çalışmayı seven fotoğrafçılar için daha ideal bir lens olduğu görülmekte.

    genel olarak canon ef 70-200mm f/2.8l is ii usm lens ile arasında bulunan farklara bakıldığında:
    -parlama, iç yansıma ve gölgelenmeyi azaltmak için tasarlanan super spectra coating'e ek olarak asc (air sphere coating)'ye sahip olması.
    -ön ve arka lens elemanlarına uygulanan flor (fluorine) kaplama sayesinde lensin, daha uzun süre temiz kalması, daha kolay temizlenmesi, lekeleri ve parmak izlerini azaltmaya yardımcı olacak şekilde tasarlanması.
    -canon'un yakın zamanda piyasaya sürdüğü yeni nesil telefoto lensleri ile uyumlu gösteren daha beyaz gövde rengine sahip olması.
    -odak (metraj-netleme) bilgilerinin görüldüğü pencerenin altında ve yanında basılı olan "image stabilizer" ve "ultrasonic" sözcükleri de dahil olmak üzere küçük tipografik değişikliklere sahip olması.
    -altın sarısı "image stabilizer" yazısının montaj bölgesinden kaldırılmış olması,
    şeklinde sıralanabilir.
    her ne kadar yeni bir lens gibi gözüküyor olsa da işin açığı yapılanın sadece güncellemeden ibaret olduğu açıkça görülebilir. detaylar kenara bırakıldığında optik tasarım, image stabilizer (is) sistemi ve genel lens tasarımı aynıdır.

    canon ef 70-200mm f2.8l is iii usm lens, ağustos ayı itibariyle 2099 usd tahmini fiyat etiketiyle satışa sunulacak.

    daha kısa bir ifade ile;
    dedikoduları 2012 yılında başlamış ancak cine serisi kamera ve lenslere yönelik yapılan girişimler neticesinde piyasaya sürülmesi ancak bugünlere nasip olmuş, bir-iki akromat yenilemesi ve kaplaması dışında bir farkın olmadığı açıkça görülen telefoto zoom lens...

    daha geniş bir ifade ile;
    dlsr sektöründe yaşanılan durgunluk, canon'un video sektörüne ağırlık vermesi, nikon'un çin'de fabrika kapatması, fotoğrafçılığın artık yazılımlarla iş yapması, video sektörünün popülerleşmesi, mobil cihazların gelişmesi neticesinde kompakt sınıfın bitmesi, dji tarafından üretilen profesyonel amaçlı kamera ve değiştirilebilir lens sistemleri ile donattığı drone'ların günden güne gelişmesi, sony a7 serisi aynasızların her geçen gün daha çok kişi tarafından tercih edilmesi, sigma "art" serisi lenslerin mükemmel görüntü kalitesi, cine lenslerin sunduğu sinematik etki ile en nihayetinde canon'un bile yatırımlarını video endüstrisi üzerine yoğunlaştırıp cine serisi kamera ve lensler ile sektörü ikiye bölmesinden sonra çıkan dedikoduları nihayete erdirip, "canon ef 70-200mm f/4l is ii usm" lens ile birlikte sunduğu kült bir lens olan "canon ef 70-200mm f/2.8l is usm" telefoto zoom lensin 3'üncü jenerasyonu...
    her türden cine lenslerin daha çok kullanıcı tarafından takip edilmesi, odak soluması yapmaması, sigma "art" serisi lenslerin görüntü kalitesi ve fiyatları, sony a7 serisi aynasız kameraların "karakteristik" özellikleri dışında lense bağlı olmadan dahili olarak sunulan ve son derece kusursuz çalışan sensör üzerinden görüntü sabitleme sistemine sahip olması ile 3 eksenli elektronik gimballer sayesinde günden güne artan video popülaritesi karşısında kullanıcı dostu(?) canon'un, fotoğrafçılara yönelik satış marjını korumak için yaptığı dostlar alışverişte görsün hamlesi...

    öte yandan, her ne kadar nikon ve sony yanlısı olduğu iddia ediliyor olsa bile en kapsamlı testlerin yapıldığı dxomark sitesinin verdiği lens skorlarına bakıldığında canon lenslerin halen geride kalıyor olması durumu özetler nitelikte değerlendirilebilir.
    fotoğraf ve videonun iç içe geçtiği günümüz şartlarında teknolojik olarak yapılan her türlü gelişmenin sunulması memnuniyet verici olsa da cine lenslere yakın özellikler sunulmaması, fiyatlandırma politikalarında iyileştirme gözükmemesi ve 3'üncü parti üreticilerin artık daha çok tercih edilmesi gibi rekabetçi hamlelerin havalarda uçuştuğu günümüzde bu tarz hamlelerin ticari bir gereklilik olması dışında son kullanıcılara ne kadar hitap edeceği ve gerekli olduğu zamanla belli olacaktır.

    sonuç olarak;
    o kadar video özelliği ve geliştirmelerine rağmen sektör öncülerinin bile large-dslr gövdelerinin fotoğraf dışında doğru düzgün kullanılmadığını, maliyetlerin aşağı çekilemediğini, giriş ve orta segment gövdeler de olmasa ortalıkta doğru düzgün dslr görülmediğini, sony a7 serisi aynasızların her geçen gün daha çok kişi tarafından tercih edildiğini, sony üretimi lensleri gereğinden pahalı ve fazla bulup alamayanlar için sigma ve özellikle art" sınıfı lenslerin mükemmel bir alternatif olduğunu, yine 3'üncü parti ekipmanlar ile mevcut lens yelpazesini değiştirmeden farklı gövdeler ile kullanıp, ekonomik olarak zora girmeden ve sırf marka olduğu için alınamayacak derecede pahalı olan lenslerin kullanılmasına gerek kalmadan da yapılacak çalışmaların her geçen gün arttığına dikkat çekip, ekonomik ve teknik verileri bir tarafa bırakırsak;
    olayın ve gidişatın özü artık bu.
hesabın var mı? giriş yap