3 entry daha
  • (bkz: gabriel noradunkyan) veya gabriyel noradunkyan

    -osmanlı hariciye nazırlığı görevini ifa etmesi,(sadece 6 ay 25 gün )

    -hariciye nazırlığı görevindeyken, sırbistan’ın avrupalı devletlerden silah satın almasına yardım etmesi, silahların selanik limanı yoluyla belgrat’a gönderilmesine izin vermesi.

    -hariciye nazırlığı görevindeyken, balkanlardaki osmanlı hakimiyetineki tüm etnik grupların silahlanmasına yardım etmesi.

    -"savaş tehdidi bulunmuyor" diyerek osmanlının rumeli’deki 120 tabur talimli askerini terhis ederek topraklarımızı savunmasız bırakması.

    -silahlanmış tüm etnik grupların ve hakimiyetimiz altındaki devletlerin ayaklanması, asker bulunmayan bu toprakları büyük bir kolaylıkla, hiç zorlanmadan ele geçirmeleri. büyük türk katliamını başlatmaları.

    -anadoluya milyonlarca balkan türk'ünün sığınması. büyük göç.

    -balkan faciasının müsebbibi gösterildiğinde, utanmadan " savaşı kaçınılmaz bir sonuç olarak gördüğünü bildirmesi ve zaten çok öteden beri ok'un yaydan çıktığını, artık yapılacak bir şey kalmadığını " söyleyebilmesi.

    -26 ocak 1913’de ailesi ile birlikte avrupa’ya gitmiş ve ölümüne kadar fransa’da yaşamış, geri dönmesi için yapılan tüm çağrılara sağlık sorununu bahane olarak göstermesive emekli maaşını istemesi yüzsüzlüğü.

    -ermeni ayrılıkçlığını el atından desteklerken, ıı. abdülhamid’e diğer cemaatin önde gelen erenileriyle birlikte yazdıkları 29 kasım 1890 tarihli mektupta, “bir avuç ayrılıkçı ermeni’nin cemaati temsile salahiyetlerinin olmadığını belirterek, onları kınadıklarını” bidirmesi.

    -osmanlı devleti’nin ı. dünya savaşı’ndan yenilmesinden sonra ortaya çıkmış ve bağımsız ermenistan emeliyle hareket eden ermeni heyetinde yer alması.

    - mağlup devletlerin paylaşılmalarının görüşüldüğü paris sulh konferansı’nda bogos nubar paşa ile birlikte ermeni heyetine başkanlık yapması, itilaf devletleri nezdinde halen mensubu bulunduğu osmanlı devleti aleyhine çalışması.özellikle türkiye’nin doğusunda bir ermenistan devletinin kurulması noktasındaki isteklerini ise sevr antlaşmasıyla elde etmesini sevinçle ilan etmesi.

    -lozan’da konferansında o hem türk heyeti, hem de diğer taraf devletler nezdinde görüşmelerde bulunması. " ermenilerin ingiltere ve fransa lehine ı. dünya savaşı sırasında ve sonrasında fedakârane mücadele ettiklerini ve bu bağlamda çok ağır bir bedel ödemek zorunda kaldıklarını ileri sürerek dolayısıyla kendilerinden ermenilere verdikleri sözleri tutmalarını ve türk heyetine baskı yapmalarını istemesi"

    -lozan konferansında türkiye’nin neresinde yurt istediklerini haritada göstermesini istendiğinde , “ermeni yurdu, ceyhan, suriye hudutlarıyla fırat arasında, içerisine sis ve maraş’ı alarak fırat’a uzanır” diyerek göstermesi.

    -1936’da paris’te ölmesi.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap