6 entry daha
  • felsefe alaninda 20 yuzyilin en ilginc (ve de en onemli) kitaplarindan biri. wittgenstein'in dunya, gerceklik, bilim, etik, mantik, din, mistik, felsefe, dil ve dusunce alaninda yaptigi onermeler (propositions) ve bu onermeleri aciklamak icin ortaya attigi ikincil (ucuncul, dorduncul, besincil vs...) onermelerden (sub-propositions) olusan cok ilginc, matematiksel bir yapisi vardir. bu onermelerin hepsi -incil'in bablarinda oldugu gibi- numaralandirilmistir. kitabin temel 7 onermesi vardir (ingilizcesini yazacagim, kusura bakmayin):

    1. world is all that is the case
    2. what is the case–a fact–is the existence of states of affairs.
    3. a logical picture of facts is a thought.
    4. a thought is a proposition with a sense.
    5. a proposition is a truth- function of elementary propositions. (an elementary proposition is a truth-function of itself.)
    6. the general form of a truth-function is [p, e, n(e)]. this is the general form of a proposition.
    7. what we cannot speak about we must pass over in silence.

    kitabin yapisi ve onermelerin dizilisi oyle ilginctir ki, aslinda kitabin gercekte bir basi ve sonu olmadigina dair yorumlar bile yapilmistir. onermelerin cogunlugu kisa, guclu ve acik bir sekilde yazilmistir. genel olarak dilin dunyayi anlamamiza ve ifade etmemize yetmeyecegine dair bir gorusu vardir kitabin. hatta oyleki, ilk onerme (world is all that is the case) ile son onermeyi (what we cannot speak about we must pass over in silence) okumak hemen hemen yeterli gibidir -bu iki onermenin arasindakiler nerdeyse luzumsuz gibi!.

    hayatinin ikinci doneminde yazdigi philosophical investigations'da tractatus'da yazdigi fikirleri elestiren bir dusunce savunsa da bu ilk ve son onermeye hala bagimli kalir wittgenstein.

    akademiyi bitirme projem olarak interactive versiyonunu yapmak icin sectigim bir kitaptir ayrica.
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap